Празнуват хората, които носят името "Божия сила"

Светата Църква почита небесния пратеник - архангел Гавриил

Празнуват хората, които носят името "Божия сила" | StandartNews.com

Ден след Благовещението на пресвета Богородица Църквата е установила тържество в чест на архистратиг Гавриил, наричано Събор, тоест събрание на вярващите в негова чест. Празникът се чества на 26 март, но също така и на 13 юли.

Светата Църква почита небесния пратеник - архангел Гавриил, който донесъл на земята радостната вест за въплътяването на Сина Божий.

Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики ангели, които предстоят до престола Божий. Той е открил на Захария за рождението на Предтеча и сам за себе си е казал: ''Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога''.

Неговото име - Гавриил значи ''сила Божия''. Светите Отци, като говорят за Благовещение, обясняват, че е пратен ангел с такова име, за да означи кой е и какъв ще бъде Оня, Който ще се роди от Пресвета Дева, а именно - ще бъде Бог всемогъщ, крепък и силен.

Гавриил принадлежи към първия и най-високия чин небесни сили, т.е. серафимския чин, понеже серафимите стоят най-близко до Бога. Той е, значи, един от седемте най-близки до Бога серафими. Имената на тия серафими са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Ехудиил и Варахиил.

Имен ден празнуват всички с имената Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи.

Честит имен ден на Ловчанския митрополит Гавриил!

На многая и благая лета!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай