Сряда,

Правителството уредило по-добрите данни за свободата на словото

От: Рачо Рачев -
268
Правителството уредило по-добрите данни за свободата на словото
A
A
A

Вчера стана ясно, че България се изкачва в съставяната от организацията "Репортери без граници" класация за свобода на словото и вече заема 91-о място, в сравнение със 112-о миналата година. Според медийния специалист Илия Вълков средата у нас обаче не се е изменила.

Подозирам, че това правителството е поело ангажименти към "Репортери без граници", които имат конкретни предложения за подобряване на медийната среда, предполагам, че са им дали "празен чек", заяви Вълков в интервю за НоваНюз.

По думите му променената методология за оценка и новото правителство са сред споменатите фактори за по-свободните медии у нас. "Включени са експерти, които по-задълбочено да изследват свободата на словото. Има няколко тематични части - политическата и икономическата среди, правна оценка, риск. Регионалните журналисти трудно вършат работата си, а проблеми има и в еврофинансирането.

Според Вълков много случайни хора са допуснати в медийната среда у нас. "Те не спазват основни професионални стандарти, не вярват в каузата на тази професия и не я защитават докрай. Продават територията, до която са се добрали. Да си журналист вече не е особено престижно, не е добре платено. Работата не е сигурна. Има проблеми със законодателството и сигурността на журналистическия труд", подчерта Илия Вълков.

"Най-главният проблем за липсата на свобода на словото е в нас. В момента се вижда под какво сериозно влияние са някои медии - те упражняваха голям натиск върху новите управляващи. Желанието за промяна е подложено на газене с валяк. Зрителите трябва да могат да селектират новините", коментира темата журналистът Камен Алипиев.

Според него журналистическата професия е претърпяла девалвация, затова той предпочита да го наричат коментатор. "Продължаваме да имаме примери за честни журналисти, но срещу един такъв има трима-четирима, които защитават нечии интереси. В началото на демократичния преход имаше период, в който имаше предимно честни журналисти", посочи той.

По думите му цялата ни битка е за промяна на "Андрешковския" манталитет. "Пример е и войната в Украйна, няма как да не я наречеш така, щом става дума за агресия срещу друга страна. В ситуация на война не можеш да даваш път на всички гледни точки, защото така разбъркваш и без това разбърканите глави на аудиторията си. Години наред живеем в ситуация на тотална подмяна. Ако самите журналисти не се прочистим, не поставяме ясни критерии към хората, които ни гостуват", посочи Алипиев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички