Правителството уредило по-добрите данни за свободата на словото

Подозрението е, че това правителството е поело ангажименти към "Репортери без граници"

Правителството уредило по-добрите данни за свободата на словото | StandartNews.com

Вчера стана ясно, че България се изкачва в съставяната от организацията "Репортери без граници" класация за свобода на словото и вече заема 91-о място, в сравнение със 112-о миналата година. Според медийния специалист Илия Вълков средата у нас обаче не се е изменила.

Подозирам, че това правителството е поело ангажименти към "Репортери без граници", които имат конкретни предложения за подобряване на медийната среда, предполагам, че са им дали "празен чек", заяви Вълков в интервю за НоваНюз.

По думите му променената методология за оценка и новото правителство са сред споменатите фактори за по-свободните медии у нас. "Включени са експерти, които по-задълбочено да изследват свободата на словото. Има няколко тематични части - политическата и икономическата среди, правна оценка, риск. Регионалните журналисти трудно вършат работата си, а проблеми има и в еврофинансирането.

Според Вълков много случайни хора са допуснати в медийната среда у нас. "Те не спазват основни професионални стандарти, не вярват в каузата на тази професия и не я защитават докрай. Продават територията, до която са се добрали. Да си журналист вече не е особено престижно, не е добре платено. Работата не е сигурна. Има проблеми със законодателството и сигурността на журналистическия труд", подчерта Илия Вълков.

"Най-главният проблем за липсата на свобода на словото е в нас. В момента се вижда под какво сериозно влияние са някои медии - те упражняваха голям натиск върху новите управляващи. Желанието за промяна е подложено на газене с валяк. Зрителите трябва да могат да селектират новините", коментира темата журналистът Камен Алипиев.

Според него журналистическата професия е претърпяла девалвация, затова той предпочита да го наричат коментатор. "Продължаваме да имаме примери за честни журналисти, но срещу един такъв има трима-четирима, които защитават нечии интереси. В началото на демократичния преход имаше период, в който имаше предимно честни журналисти", посочи той.

По думите му цялата ни битка е за промяна на "Андрешковския" манталитет. "Пример е и войната в Украйна, няма как да не я наречеш така, щом става дума за агресия срещу друга страна. В ситуация на война не можеш да даваш път на всички гледни точки, защото така разбъркваш и без това разбърканите глави на аудиторията си. Години наред живеем в ситуация на тотална подмяна. Ако самите журналисти не се прочистим, не поставяме ясни критерии към хората, които ни гостуват", посочи Алипиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай