Популизъм и национализъм са болестите на кризата

Популизъм и национализъм са болестите на кризата | StandartNews.com

Имаме амбицията за повече депутати в Европарламента, казва Филиз Хюсменова

- Г-жо Хюсменова, за трети пореден път водите листата на ДПС за Европейския парламент (ЕП). Кампанията протича ли според очакванията ви?

- Опитът, който придобих като евродепутат, е незаменим и със сигурност ще съумея да бъда още по-адекватна на проблемите на българските граждани и по-полезна на страната ни. Искаше ми се в кампанията да бъдат откроени европейските решения на нашите проблеми. Много от недъзите можем да премахнем сами, но са много и тези, които зависят от решенията и развитието на Евросъюза. Би било добре хората да направят тази разлика и да гласуват за политики, а не за популистки идеи, които нямат нищо общо с европейските институции. Виждам, че много от кандидатите не познават европейските теми, говорят изцяло като в кампания за национален парламент.

- Различна ли е риториката ви от БСП? Или по-мека дори, тъй като и двете партии подкрепяте правителството на Пламен Орешарски?

- В дебатите през кампанията неминуемо се поставя въпросът "за" или "против" кабинета на г-н Орешарски. Това е естествено, доколкото българската политика е част от европейската, в голяма степен е нейна проекция. В България се изпълняват регламенти и общи за Евросъюза политики. Освен това самите партии натовариха европейските избори с очакване за рефлексия в националната политика. В тази кампания ДПС дава своите "рецепти" как България да стане по-активен и ефективен играч на европейската сцена и как Европа да стигне и до най-отдалеченото място и до всеки български гражданин. Естествено е, че се разминаваме в някои от позициите си с БСП, ние сме от различни европейски семейства.

- А коя от партиите у нас приемате като основен опонент на ДПС за евровота?

- ДПС е проевропейски ориентирана партия. Тя беше сред най-категоричните привърженици за влизането на България в НАТО и Европейския съюз. И продължава да е настойчива в прилагането на европейското законодателство и основните принципи на ЕС. Затова на тези избори опоненти са ни нарасналият евроскептицизъм в страните членки, незачитането на равенството и дискриминацията, несъобразяването с правата на малцинствата. Обявяваме се за опоненти на расизма, ксенофобията, дискриминацията на ромите и антисемитизма, пречките пред свободата на придвижването.

- АЛДЕ е балансьор в ЕС, но така ли ще е и следващият Европарламент?

- През настоящия мандат на Европарламента АЛДЕ беше трета по големина политическа група от общо седем партии. Наблюдава се изравняване на силите на двете най-големи - Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти. Това предопределя по-важна роля на либералите за вземане на решения в ЕС. Изследвания сочат, че 41% от европейските граждани искат съчетаване на либералната и социалната визия, което означава, че са за индивидуалната свобода и икономическата инициатива, но и за по-справедливо преразпределение на благата в обществото. 17% от европейците искат по-либерален Съюз. Тези нагласи ни дават основание да мислим, че АЛДЕ може да бъде отново трета сила в Европарламента и желан партньор.

- Как ще коментирате нарастващото влияние на евроскептичните партии? На какво се дължи техният възход и приемате ли тезата, че точно т.нар. стари партии са виновни за него?

- След финансовата и икономическа криза настъпи отлив от дясната политика на рестриктивни икономии, които удариха силно бюджетите на страните членки и на отделните семейства. Тогава мнозина граждани на ЕС решиха, че десните са виновни за кризата и трудното възстановяване и се получи лява вълна при националните избори в този период. Но свежият тласък и шансът, който получи левицата, вече не е така осезаем. Голяма част от гражданите на ЕС са разочаровани. Те се превърнаха в евроскептици и няма как да не е така, след като намаляха доходите им, бедните и социално изключените се увеличиха, работещи хора стават бедни, всеки втори млад човек в проблемните региони е без работа и перспектива.

- А националистическата вълна? Как от АЛДЕ ще дадете отпор на тези партии?

- Безпокойството ми нараства с приближаването на изборите. Не ни притесняват различните възгледи, а идеите, които са в противоречие с основните ценности на Съюза като свободата да живееш и работиш навсякъде в ЕС, като крайните ксенофобски изказвания с неверни аргументи. Световната криза не само не подмина континента ни, а дори отне привлекателността на проекта за обединена Европа. Дойде страхът за работното място то да не бъде заето от друг - чужденец например. Когато няма сигурност, е много лесно да намериш виновния извън себе си и извън страната си. Разбира се, има и други фактори, които "наторяват" градината на евтиния популизъм - непрозрачност и бюрокрация, отдалеченост на институциите от гражданите. Целта на АЛДЕ е да даде отпор на националистическите нагласи и партии, като имаме по-значимо място в новия Европарламент и Комисията, и след това да сме силни в разработването на политики, насочени към хората.

- Либералите издигнахте кандидатурата на Ги Верхофстад за президент на ЕК. Но предварителните сондажи сочат, че битката е между ПЕС и ЕНП. А коментарите са, че от АЛДЕ ще подкрепите кандидата на ЕНП Юнкер. Така ли е?

- Въобще не е коментиран такъв вариант. По новите правила на Лисабонския договор, които за първи път ще се прилагат при европейски избори, президентът на Европейската комисия се предлага от партията, която спечели най-много гласове. Затова, гласувайки за една политическа партия, гражданите непряко гласуват и за председател на Комисията.

- Кой е вашият личен фаворит за президент на ЕК извън номинацията на АЛДЕ?

- Личната ми номинация съвпада с номинацията на АЛДЕ. Г-н Верховстад е председател на групата ни в Европарламента и аз с удоволствие слушам пламенните му и аргументирани речи. Той има опит като министър-председател на Белгия от 1999 до 2008 г., издал е няколко книги за ЕС. Боец е и е визионер, уверен в каузата за силна Европа. Той представи най-напредничавата платформа за работата на новата Европейска комисия.

- Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков заяви, че ще отнеме позициите на ДПС, че партията му ще вземе повече гласове от вас на тези избори. Притеснявате ли се от отлив на избиратели?

- В настоящата кампания участват партии и хора, които за първи път ще се явяват на избори. За тях е присъщ ентусиазмът, примесен с по-голяма доза самоувереност. Резултатите ще бъдат видени скоро и те ще са най-точният критерий за верността на прогнозите. ДПС има потенциал да остане трета политическа сила в страната.

- За пръв път ДПС нареди листата си пред медии. Лично лидерът на ДПС Лютви Местан ви посочи за водач, но имаше ли вътрешна конкуренция при номинациите? Младежкият лидер Илхан Кючук - четвърти в листата, и депутатът Делян Пеевски имаха повече гласове от вас?

- Критериите, които Централният съвет на ДПС прие за номиниране на кандидат-евродепутати, не бяха малко. Броят на направените номинации се взе предвид, но не беше определящ за подреждането на листата. Имаха значение и другите критерии.

- Колко евродепутати от ДПС очаквате?

- ДПС вече публично обяви целите си. Ние ще работим да повторим резултата от предните избори и да имаме трима евродепутати, но знаете, че ни е присъща амбицията да показваме и по-добри резултати, стига хората да са оценили положително работата ни.

- Съгласна ли сте, че "закъснялото развитие на стратегията "Европа на регионите" е част от причините за кризисните явления в ЕС"?

- Съгласна съм, тъй като "кризисни явления" е широко понятие и не се идентифицира само с кризата в ЕС. Колкото и да се опитва Европа да преодолее различията в регионите, те остават. Тя не беше готова за разширяването, самата й структура и националните особености предопределят различното развитие на регионите. Ето и сега Европейският съюз се възстановява неравномерно от кризата. По-бързо се справят по-развитите и устойчиви икономики. Но това не означава, че разширяването на ЕС трябва да спре.

- А разпознахте ли цитата в горния въпрос? Тезата е на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от доклада му пред 8-ата конференция на ДПС. Точно вие дочетохте анализа пред делегатите след опита за покушение на сцената. Не съм ви питала, но как се чувствахте тогава?

- Никога няма да забравя ужаса, който усетих, напрежението, което съпреживявах с хората в залата. Едно е да присъстваш в такава ситуация, съвсем друго е да разбереш от радиото или телевизията. Трудно, но с огромно старание четях доклада. В съзнанието ми човекът и думите му се сляха в символично значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай