По-дълги и лесни визи ще върнат руснаците

По-дълги и лесни визи  ще върнат руснаците  | StandartNews.com

Положителен е фактът, че след 5-годишно прекъсване се проведе Българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Защото единствено в диалога може да се идентифицират и решават проблемите. Жалко че 5 г. нямаше такава комисия, защото тя е форум, на който могат да се установят и развиват контакти и да се установят области, в които да се намерят пътища за решаване на въпроси от търговските и икономическите отношения между двете страни. Имаше периоди, в които тази комисия работеше много активно. Тогава тя се оглавяваше от зам.-председателя на Министерски съвет, ръководители на администрацията и министри на енергетиката на държавите. Сега нивото е малко по-друго, което говори за нивото на политическите отношения между двете страни. Не че имам нещо против г-н Сергей Герасимов, но не помня в миналото заместник-министър да е оглавявал междуправителствената комисия между България и Русия. Добре е все пак, че се проведе това заседание. През последните години бизнесът ни с Русия рязко се сви не само заради ембаргото, но и заради общото ниво на политическите отношения през последните години.

На заседанието енергийната тематика е била в центъра на вниманието, което е логично.

Хубаво е, че е изказано положително становище за газовия хъб у нас, разбира се, в контекста на това, че един проект в енергетиката трябва да отговаря изцяло на третия енергиен пакет на ЕС и да бъде съгласуван. Ядрената енергетика също е тема, а туризмът е изключителен важен въпрос. Не че България е в състояние да поеме целия поток от руски туристи, които пътуваха в Турция, но поне част от него може да се върне към България. Чуват се някакви приказки за намаляване на цените на визите, което според мен е невъзможно, защото става дума за споразумение между ЕС и Русия. Възможно е наистина за деца и юноши, които идват у нас организирано, защото това споразумение дава такава възможност, да се издават безплатни визи. Много е важно да облекчим начина, по който издаваме визи - да имаме повече визови центрове на територията на Русия.
Другото е нещо, което отдавна сме защитавали и имаме много съмишленици за тази позиция в лицето на Испания, Италия, Франция, Малта - веднъж получили виза за България, следващия път на руснаците да се дават многократни визи за възможно по-дълъг период, защото руснакът е особен и понякога взима решение да пътува в последния момент. Ако има такава виза, за него няма да е проблем да дойде на почивка у нас. Това ще даде възможността в страната ни постоянно да идват туристи. Ефектът от заседанието на комисията безспорно е позитивен. Важно е обаче след провеждането й вече в работните групи да се разрешават проблемите и обсъжданите теми.

Много е важно оттук нататък да започнем да се готвим за евентуално падане на санкциите срещу Русия, което означава и падане на руските санкции срещу страни от ЕС. Русия е огромен пазар. Българските стоки от хранително-вкусовата промишленост все още са добре познати на него. Преди налагането на санкциите имаше период, в който започнахме да внасяме масово млечни продукти и сега отново трябва да се подготвим, за да не се случи така, че утре, като паднат санкциите, да нямаме съответните сертифицирани предприятия, които да изнасят за Русия. Тази работа трябва да се свърши в рамките на следващите месеци. Родният пазар се срива все повече и без възможност за износ българските предприятия трудно биха се развивали и обновявали технологично. Те не могат да разчитат само на нашия пазар, а трябва да търсят и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай