Сряда,

Почитаме голям светец, кои красиви имена празнуват днес

От: Редакция -
Почитаме голям светец, кои красиви имена празнуват днес
A
A
A

На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници.

Сава произхожда от аристократичен род. На 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. След дълги години живот в палестинската пустиня, Сава имал радостта да види майка си, която, след като овдовяла, се поселила в женски манастир близо до Йерусалим. След нейната смърт Сава получил богато наследство и построил манастири, болници и страноприемници. Заради неговата всеотдайност Йерусалимският патриарх го посочил за духовен ръководител на отшелническите обители. Св. Сава починал на 94-годишна възраст през 533 г. Той дава цялото си наследство за построяването на странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим.

В българските предания обаче най-често Сава е представена като светица - покровителка на чумата. Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е Св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно - на 6 декември. В някои места честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики са сходни като тези за Св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” - казва народната приказка.

Сава е свързан и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал, заедно с най-старата жена в дома.

Имен ден празнуват: Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички