Петък,

Почина знаков декан на Софийския университет

От: Редактор -
1611
Почина знаков декан на Софийския университет
A
A
A

Почина дългогодишният преподавател и бивш декан на Историческия факултет на Софийският университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Тодор Попнеделев. Това съобщиха от Алма матер. 

Проф. д-р Тодор Попнеделев е задълбочен изследовател и един от малкото учени в страната, които се занимават професионално с българска, балканска и световна историография. Със своите научни трудове той изпъква като водещ специалист в тази област. От 1990 г. проф. Тодор Попнеделев намира преподавателско и научно поприще в Софийския университет, като преминава последователно през всяко академично стъпало.

През годините проф. Тодор Попнеделев заема позиции в редица академични органи на управление и научни организации. От 2007 до 2015 г. е заместник-декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в периода 2015 ­– 2019 г. е негов декан. Дългогодишен представител е на Историческия факултет в Академичния съвет и Общото събрание на Университета.

През 2013 г. проф. Попнеделев става учредител на Международната асоциация по българистика и е в основата на проведения през същата година Трети международен конгрес по българистика – един от най-крупните научни форуми, проведени в България през последните тридесет години. С доклади и научни съобщения е участвал в над 40 различни национални и международни форуми (конференции, симпозиуми, конгреси). Проф. Тодор Попнеделев бе изцяло посветен на Университета, пристрастен към работата със студентите и всеотдаен към колегите си. Напусна ни един добър човек.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички