Почина знаков декан на Софийския университет

Отиде си историкът Тодор Попнеделев

Почина знаков декан на Софийския университет | StandartNews.com

Почина дългогодишният преподавател и бивш декан на Историческия факултет на Софийският университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Тодор Попнеделев. Това съобщиха от Алма матер. 

Проф. д-р Тодор Попнеделев е задълбочен изследовател и един от малкото учени в страната, които се занимават професионално с българска, балканска и световна историография. Със своите научни трудове той изпъква като водещ специалист в тази област. От 1990 г. проф. Тодор Попнеделев намира преподавателско и научно поприще в Софийския университет, като преминава последователно през всяко академично стъпало.

През годините проф. Тодор Попнеделев заема позиции в редица академични органи на управление и научни организации. От 2007 до 2015 г. е заместник-декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в периода 2015 ­– 2019 г. е негов декан. Дългогодишен представител е на Историческия факултет в Академичния съвет и Общото събрание на Университета.

През 2013 г. проф. Попнеделев става учредител на Международната асоциация по българистика и е в основата на проведения през същата година Трети международен конгрес по българистика – един от най-крупните научни форуми, проведени в България през последните тридесет години. С доклади и научни съобщения е участвал в над 40 различни национални и международни форуми (конференции, симпозиуми, конгреси). Проф. Тодор Попнеделев бе изцяло посветен на Университета, пристрастен към работата със студентите и всеотдаен към колегите си. Напусна ни един добър човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай