По колко кожи дерат за медицински преглед на морето

Когато отиваме на нашето Черноморие, рядко сключваме здравна застраховка, за разлика от чужденците

По колко кожи дерат за медицински преглед на морето | StandartNews.com

Уникално или не, но факт - цената на медицински прегледи в центрове за медицинска помощ по Черноморието може да стигне много сериозни висоти.           

В свой репортаж БНТ показа неназован център, в който първичен преглед за българи струва 50 лв. Проверката беше направена, след като майка се оплаква пред камера, че още толкова са ѝ взели за преглед на едногодишното ѝ дете с ехограф на Слънчев бряг.

Мирослава Милчева от Самоков остава изумена от цената на първичния преглед. "Вчера ми се наложи да дойдем да го прегледаме и сумата, която заплатихме беше от 50 лв. за едно малко дете, което е на година и половина, което не е нормално никъде за България", смята Мирослава Милчева. На семейството се налага да ползва и ехограф, за който трябва да плати още 50 лв.

Оказва се, че това са най-ниските цени, за които туристите могат да ползват медицинска помощ в курорта, ако нямат застраховка.

Само че Националната телевизия проверява колко струва и за чужденци - репортер на телевизията се обажда, представяйки се за германец с хрема и треска, като пита колко ще струва прегледът.

Проверката показва и че има сериозна разлика в цената на преглед в Слънчев бряг, ако сме чужденци. При прозвъняване в произволен медицински център, представяйки се за туристи от София, получават цена за преглед от 90 лв. 15 минути по-късно се обаждат на същия медицински център, но като летовници от Германия. Цената скача на 100 евро.

Екипът на националната телевизия проверява като тайни пациенти колко ще ни струва гипсът при счупване на крак по време на почивка, който в болниците в Бургас, например, е безплатен. "От 120 до 240 лв., зависи каква част от крака трябва да се гипсира." - им казват по телефона.

"Няма какво да кажем повече отколкото цифрите говорят сами за себе си... Смятам че това са цени доста над средните цени в страната, което значи, че не е чисто пазарна тази политика.", казва д-р Цветомир Цветков, председател на РК-Бургас на Български лекарски съюз.

Няма нарушение, коментират експерти пред телевизията. Единственото правило е цените да бъдат предварително обявени, но по телефона това трудно се разбира.

Когато отиваме на нашето Черноморие, рядко сключваме здравна застраховка, за разлика от чужденците. А първична медицинска помощ може да се получи безплатно само на медицинските пунктове на самия плаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай