Сряда,

Плащат пенсии за февруари. Ето кое е новото

От: Редактор -
3838
Плащат пенсии за февруари. Ето кое е новото
A
A
A

Пенсиите за месец февруари се изплащат от днес, както и Covid добавката от 60 лева и изравнителните доплащания за тези възрастни, които през януари получиха по-малко спрямо декември заради намалената наполовина Covid добавка.

В общата изравнителна сума, която се изплаща, не се включва полученото през януари доплащане за 7-те дни от декември, то отчита направеното преизчисление с по-високия коефициент за годините стаж. 

Пред „Хоризонт“ Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии“ в НОИ, даде пример какво получават днес възрастните хора като плащания от НОИ за месец февруари.

„Ако примерно пенсията преди преизчисляването на 25 декември е била 520 лева, при преизчисляването тя е станала 568 лева, т.е. повишила е с 48 лева.

Но има 12 лева разлика до 60-те лева, с които е намалена Covid добавката. Тези 12 лева разлика за януари и 12 лева разлика за февруари ще бъдат изплатени сега с февруарската пенсия“.

От Националния осигурителен институт (НОИ) напомниха, че към пенсиите за януари е била изплатена и разликата от преизчисляването за 7-те дни от декември, но тя не е в размера на преизчислената пенсия.

На сайта на НОИ от днес ще е достъпна с ПИК електронна справка, която да ориентира хората за направените плащания. В графата „Забележки“ това ще бъде отразено.

„Разликата между новия преизчислен размер на пенсията и стария размер на пенсията, която се отнася за последните 7 дни на месец декември, не се взема предвид при изчисляването на разликата от декемврийската спрямо януарската сума от пенсии и Covid добавка“, обясни Любомира Язаджиева.

Хората, които получават парите от пощенски клон, ще получат справката под формата на служебна бележка. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички