Плащат пенсии за февруари. Ето кое е новото

С 60 лв. добавка и изравнителни доплащания

Плащат пенсии за февруари. Ето кое е новото | StandartNews.com

Пенсиите за месец февруари се изплащат от днес, както и Covid добавката от 60 лева и изравнителните доплащания за тези възрастни, които през януари получиха по-малко спрямо декември заради намалената наполовина Covid добавка.

В общата изравнителна сума, която се изплаща, не се включва полученото през януари доплащане за 7-те дни от декември, то отчита направеното преизчисление с по-високия коефициент за годините стаж. 

Пред „Хоризонт“ Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии“ в НОИ, даде пример какво получават днес възрастните хора като плащания от НОИ за месец февруари.

„Ако примерно пенсията преди преизчисляването на 25 декември е била 520 лева, при преизчисляването тя е станала 568 лева, т.е. повишила е с 48 лева.

Но има 12 лева разлика до 60-те лева, с които е намалена Covid добавката. Тези 12 лева разлика за януари и 12 лева разлика за февруари ще бъдат изплатени сега с февруарската пенсия“.

От Националния осигурителен институт (НОИ) напомниха, че към пенсиите за януари е била изплатена и разликата от преизчисляването за 7-те дни от декември, но тя не е в размера на преизчислената пенсия.

На сайта на НОИ от днес ще е достъпна с ПИК електронна справка, която да ориентира хората за направените плащания. В графата „Забележки“ това ще бъде отразено.

„Разликата между новия преизчислен размер на пенсията и стария размер на пенсията, която се отнася за последните 7 дни на месец декември, не се взема предвид при изчисляването на разликата от декемврийската спрямо януарската сума от пенсии и Covid добавка“, обясни Любомира Язаджиева.

Хората, които получават парите от пощенски клон, ще получат справката под формата на служебна бележка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай