Вторник,

Питейната вода в Перник е чиста

От: Редактори -
A
A
A

Държавни и местни институции нямат данни питейната вода в Перник да е замърсена, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНР. Пробите за Перник се вземат от 14 пункта, уточни той.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) контролират регулярно качеството на питейната вода, която тече от чешмите в Перник и взема проби от обособени пунктове, за да може ако има отклонения да се дадат предписания на ВиК операторите в общините. За Перник в момента няма отклонения в качеството на водата, заяви д-р Ангел Кунчев.

"Това е нещо, което се прави непрекъснато. Знаете, че имахме няколко такива различни резултата още по коледните празници, след това след - Нова година, точно по същия начин е реагирано, много бързо, осигурена е питейна вода за хората, така че не се стигна до никакъв взрив на инфекциозни заболявания", каза д-р Кунчев.

Той заяви, че се наблюдава и заболеваемостта, за да може навреме да хванат, ако има някакъв процес. "За щастие, трябва да ви кажа, че към момента няма никакво завишаване в тази област. Напротив, дори в някои съседни области, където съвсем редовно си има вода, има повече проблеми, отколкото Перник", заяви държавният здравен инспектор.

Станалият известен в последните години международен кукерски фестивал няма да се проведе в Перник, заради рискове от епидемия.

По думите на Кунчев официално регистрираните участници са 7-8 хиляди. Те трябва да се настаняват, освен това трябва да се изхранват 150-200 хиляди души. Това ще създаде прекалено големи рискове, допълни д-р Ангел Кунчев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички