Четвъртък,

Писмо до премиера. Как да спре болния сталинизъм у нас

От: Редактор -
858
Писмо до премиера. Как да спре болния сталинизъм у нас
A
A
A

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО: Г-н Кирил Петков, Министър-председател на Република България

КОПИЕ: г-н Никола Минчев - Председател на Народното събрание на Република България, Г-н Божидар Божанов - Министър на електронното управление, Г-н Николай Денков - Министър на образованието и науката, г-жа Бетина Жотева - Председател на Съвета за електронни медии, Г-н Иван Гешев - Главен прокурор на Република България

Уважаеми г-н Петков,

1. На 1 март 2022 г. Съветът за електронни медии реши да ограничи временно разпространението на руските телевизионни програми RT и „Спутник“ и производните ѝ. Това решение е навременно и даже закъсняло, но агресивната пропутинска пропаганда не се осъществява само от тях. Има и много български медии и български журналисти, които от години участват в руската хибридна война срещу България и Свободния свят. Контролните органи в лицето на СЕМ и КРС не ги санкционират, „аргументирайки се“ с наличието на свободата на словото и липсата на цензура в България. Редица обществени и частни медии в България систематично лансират тези, коренно противоположни на ценностния европейски, евроатлантически и демократичен избор на българските граждани. Разбираме, че рупорите на руската пропаганда няма да бъдат отстранени бързо от ефир. Но може да им се намери алтернатива – гледната точка на свободомислещите хора, представена от свободомислещи журналисти. Обществените медии са длъжни да правят това по силата на Закона за телевизия и радио.

Според Чл. 6, ал. 3 от този закон БНР и БНТ трябва да „осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси, общочовешките културни ценности, националната наука, образованието и културата на всички български граждани без оглед на етническата им принадлежност“.

Чл. 6, ал.6 от същия закон ги задължава да „отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика“. БНР и БНТ от години не изпълняват тези свои задължения – както заради политически поръчки, така и поради липсата на подготвени свободомислещи журналисти. Затова предлагаме в ефира на БНТ и БНР да намерят място авторски формати, които сега са изтикани в периферията на медийното пространство, но се водят от качествени и обективни журналисти. Формати, в които се отстоява обективната истина за войната в Украйна, а не се прави антидемократична пропаганда.

Що се отнася до частните и партийни медии, които участват в хибридната пропагандна война на Кремъл, те могат да бъдат задължени да предоставят пълна информация за финансирането си, както и да обозначават своите журналистически продукти с надпис „непроверена/едностранчива информация“. Съгласно правомощията си регулаторният медиен орган ще бъде натоварен да изготви и периодично да обновява списък на „хибридните медии“ по предварително уточнени критерии. СЕМ или друг оторизиран държавен орган трябва да може и да блокира уебстраниците на медии, обявени за „хибридни“.

2. Обезпокоени сме и от начина на преподаване в училище – както на история, така и на много други предмети – , който обуславя високата медийна неграмотност на учениците и тяхната неспособност да различават истинските новини от хибридните. Настояваме учителите задължително да преминат курс по медийна грамотност, преди да я преподават на учениците като отделен предмет или в часовете по обществени дисциплини. Предметът трябва да е освободен от сложни и ненужни учебни съдържания.

3. Обръщаме внимание на прокуратурата, че според чл.419а от НК във връзка с изпълнение на задълженията на България по международното право, е забранено да бъде оправдавано, отричано или грубо омаловажавано извършено престъпление против мира и човечеството, когато се създава опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора. Нарушилите този член могат да получат до 5-годишни ефективни присъди.

 В страната ни вече влизат бежанци от Украйна – българи и украинци, а речта на омразата, оправдаваща Путин, създава опасност от омраза към тях в момент, в който търсят подслон и защита. Прокуратурата следва да предприеме действия по компетентност особено спрямо политиците, които вършат посоченото престъпление, като задействат релевантния текст от Наказателния кодекс. София, 5 март 2022 г.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички