Петър Москов: Няма да закриваме болници

Петър Москов: Няма да закриваме болници | StandartNews.com

Спешните медици няма да влизат в ромските квартали без техен представител, заяви още в Монтана здравният министър

Монтана. Не мислим да закриваме болници, каза в Монтана министърът на здравеопазването Петър Москов. Предстои изработване на здравна карта на регионите. В нея ще бъдат описани специфичните заболявания и социалния статус на населението. Те ще бъдат решаващи при определяне бъдещето на сегашните лечебни заведения. Броят на хората няма да има значение за леглата, обясни министърът.

Д-р Петър Москов съобщи, че спешните медици няма да влизат в ромските квартали, ако местните общности нямат свой представител на място. Той ще договори това с националното сдружение на общините. Само от началото на 2014 година са били нападнати 225 екипи на спешната помощ. 175 от случаите са станали в циганските махали. На въпрос за съдбата на здравно не осигурените министърът подчерта, че за тях ще бъде разработен специален пакет за услуги от спешната помощ. Ще знаят какво им се полага и до тук, подчерта министърът.

Д-р Петър Москов посети болницата в Монтана и разгледа родилното и инфекциозното отделения. Те не са ремонтирани от построяването на болницата през 1965 година, изтъкна директорът и д-р Тони Тодоров. Министърът обеща отпускане веднага от инвестиционната програма на министерството на 200 000 лв. за ремонта на двете отделения. До пролетта те трябва да бъдат обновени. Инвестициите в детското и майчинското здравеопазване да станат дългосрочна цел не само на сегашното, но и на бъдещите екипи на министерството, изтъкна министър Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай