Пестициди тровят пчели в Добричко и Бургаско

Според пчеларите нивите се пръскат със забранени пестициди, които тровят насекомите

Пестициди тровят пчели в Добричко и Бургаско | StandartNews.com

За масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско съобщи Нова телевизия. Пчелари се оплакват, че кошерите им измират и подозират арендаторите на земеделски земи.

Според пчеларите нивите се пръскат със забранени пестициди, които тровят насекомите. По неофициална информация отровените пчелни семейства са стотици хиляди, но единици са стопаните, които декларират загуби.

„Не съм получавал никаква информация от арендаторите, че ще бъде пръскано. Предупреждение трябва да се извърши 72 ч. преди това, може и чрез e-mail или СМС. Това не се случи”, заяви Юмер Халил пчелар от село Малина.

По думите му нерегламентираните действия се дължат на факта, че според чл. 4 алинея 3 не се разрешава пръскане на площи с наличие на цвят, а часовия диапазон важи само за култури без наличие на цвят.

„Като се пръска и пчелите не се връщат в кошерите”, каза вуйчо му – Халил Халил. Същият проблем съществува и в село Орлинци. Пчеларят Динко съобщи, че преди 1 месец пшеницата и ечемика там са били пръскани с вертолет. „Той напръска и цъфтящата наоколо растителност. След 3 дена пчелите започнаха да умират”, уточни Динко.

Пчеларите искат видеоклиповете на пръскането, публикувани от Юмер, да се приемат като абсолютно доказателство за нарушение – при констатиране на такова да бъдат спрени субсидиите,  да бъдат наложени санкции и да се конфискуват машините, с които е пръскано. 

„Ние продаваме мед на безценица. Държавата не ни стимулира по никакъв начин – тя стимулира арендатори, които искат да унищожат пчелите. Моля ви се – спрете се !”, каза пчеларят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай