Патриарх Неофит насочи църквата към децата

Предлагат Негово светейшество за почетен гражданин на Перник

Патриарх Неофит насочи църквата към децата | StandartNews.com

На 15 октомври Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отбелязва своя рожден ден. Роден е на този ден през 1945 г. в София. През последните години на личния си празник той отбелязва в  Троянската света обител. Там се отслужва  архиерейска света Литургия и благодарствен молебен за здравето и дълголетието на Светейшия Патриарх. Според неговото лично обяснение Троянският манастир и целият район са особено скъпи за него, защото оттук започва монашеският му път. Тъкмо в Троянската света обител през 1975 г. той  приема монашество.

Фактите от биографията на патриарх Неофит са публично известни. Отраснал в здраво християнско семейство и възпитан в духа на християнските ценности,  Патриарх Неофит от дете се стреми да служи на Бога, на Църквата и посредством това - на Родината. Получава подобаващо духовно образование и специализира църковно пеене, та покорявайки църковната певческа дисциплина, за което Бог го е дарил с особен талант, да се изгради като стожер и надежда за опазването на православната истина. Тръгвайки по пътя на Христа, ръководен от възпитанието си в страх Божи, добродетелност и смирение и от доброто познаване  на светото Писание, по Божията воля и глас народен стана така, че той оглави  Българската православна църква и се удостои с патриаршеско достойнство и служение.

Времето, през което Патриарх Неофит е начело на Българската православна Църква, ще се запомни със значителното увеличаване  на свещениците и монасите в БПЦ, с многото ремонтирани и възстановени църкви и манастири, със специалното отношение на Църквата към децата, изразяващо се в увеличаването на неделните училища и факултативните групи в училищата, изучаващи Религия-православие и  с детските православни летувания в манастири, за което Светейшият дава специално благословение.
Патриарх Неофит специално показва социалната роля на Църквата, като вместо подаръци за личния си празник той призова да се съберат средства и да се  купи апаратура за лечение на деца, което вече е факт. По негово благословение Църквата се отваря и за други социални прояви.

Като Софийски митрополит той избра за свой достоен заместник и помощник млад и деен архиерей в лицето на епископ Поликарп, а администрацията на Софийската света митрополия работи активно и оперативно, за да се случат в църквата само добри дела.

Често пъти и най-обикновени хора се впечатляват от поведението на Светейшия. Обикновено той гледа в земята и рядко отправя поглед към събеседника си. В днешното грубо време на арогантност и безпардонност трудно обяснима е тази скромност, това пословично фино поведение изразяващо смирение, търпение, човеколюбие, кротост, снизхождение и любов. С добротворния и добродетелния си  живот патриарх Неофит е стожер на Православната вяра у нас и достоен пример за всички хора, пример, който вдъхновява, покорява, сплотява и умиротворява и е мерило за човечност.

В навечерието на рождения ден на патриарха и по повод чествания на празника на св. Йоан Рилски Чудотворец Ден на град Перник Инициативен комитет, съставен  от именити перничани, видни общественици, духовни водачи, партийни лидери и оглавяван от областния управител Ирена Соколова, както и подкрепен от широка гражданска подписка, предложи Негово Светейшество Българският  Патриарх и Софийски митрополит Неофит да бъде удостоен с почетния знак „Почетен гражданин на Перник“.
В мотивите за предложението се посочва, че така се  продължава традицията  кръглите годишни  от обявяването на Перник за град  да бъдат увенчавани и с духовни достижения.

Преди 10 години, за 80-тата годишнина на Перник като град, перничани посрещнаха с радост и благоговение частица от мощите на закрилника на своя град  св. Йоан Рилски. Тази Божия благодат дойде в резултат от тригодишни целенасочени усилия на деца и на възрастни, на миряни и  духовници, на гражданите и на управниците. "Считаме за важно през 2019 година, за 90-тата годишнина на града ни, да продължим тази така важна линия на духовна свързаност на перничани като удостоим духовния водач на нацията  и по силата на своята отговорност като Софийски митрополит - наш пряк духовен наставник – Патриарх Неофит със званието „почетен гражданин на Перник“", поясняват инициаторите.

В годините на неговото служение на Бога и на Църквата перничани неведнъж са се ползвали със специалното му молитвено застъпничество, както и с особените му грижи за града и околностите му.

Още през 80-те години на 20-ти век, в качеството му на протосингел на Софийската света митрополия, той лично се ангажира със спасяването от разрушаване и заличаване на храма "Св. пророк Илия" в квартал  "Мошино", а след успеха на тази мисия - и за ремонта и укрепването му. По благословение на тогавашния Български Патриарх Максим, архимандрит Неофит многократно посещава Перник за срещи с местните власти и води кореспонденция с тях за съдбата на храм „Св. пр. Илия“ и  теми, свързани с  духовното развитие на града.

След избирането му за Български Патриарх и съответно Софийски митрополит, Дядо Неофит като отговорен духовен ръководител и наставник на християните от Софийската епархия, част от територията на която е и област Перник, продължава да полага грижи за духовното развитие и благопреуспяване на града. Те се изразяват в подготовката и изпращането на служение в градските църкви на млади и мотивирани свещенослужители, финансовата подкрепа за ремонта и реконструкцията на храмовете и манастирите в общината, организирането на духовно-просветни събития и честото провеждане на тържествени религиозни служби с участието на неговия помощник  епископ  Поликарп.
Всичко това е  свидетелство за  пастирската грижа и специално внимание на Негово Светейшество не само към миряните в храмовете,  но и към всички жители на община  Перник.

 Допълнителен израз на това специално внимание е и неговото благословение и административна подкрепа към инициативата за обновяването и връщането към нов живот на 10 манастира и две църкви - всичките паметници на културата с потенциал за оказване на силно положително влияние върху развитие на туризма в община Перник. Така се създават не само по-добри условия за вярващите чрез по-добрата свързаност на миряните с клира и духовенството, което е предпоставка за духовното просвещение и израстване на перничани, но и чрез  развитието на поклонническия туризъм става възможно нарастването на заетостта и доходите на живеещите в общината.

С личното благословение на Светейшия Патриарх Неофит започна провеждането на ежегодния фолклорен Църногорски събор. Благодарение на подкрепата му тази родолюбива инициатива за популяризиране на традициите, фолклора и културата на Граово се утвърждава като значимо събитие за перничани.
За жителите на община Перник е чест  Патриарх Неофит да бъде обявен за почетен гражданин на Перник. За младите хора неговият пример ще бъде вдъхновение, а на по-възрастните ще даде вяра и надежда. Само по себе си почетното гражданство е акт на признание, но и на сродяване и макар, че Светейшият Патриарх Неофит не е свързан кръвно с Перник, тъкмо това ще го направи по-близък на перничани и чрез неговата непрестанна молитва за всеки и всичко, те ще имат Божията благодат за града и за всеки от жителите му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай