Патриарх Неофит: Да не робуваме на личното си мнение

Патриарх Неофит: Да не робуваме на личното си мнение | StandartNews.com

София. "Благодаря на всички ви за подкрепата, която чувствам от първия ден на моето скромно служение. Бог да бъде с нас, с прекрасния ни народ, да го укрепи във вярата, в спокойствието, в търсенето на своето право с внимание, търпение и любов. И нашата света църква и благочестивият ни народ да се извисява все повече и повече към небесните висини на любовта, мира и благоденствието". С тези думи новоизбраният български патриарх Неофит се обърна към стотиците миряни и духовници, събрали се в храм паметника "Св. Александър Невски", след като Негово Светейшество отслужи първата си съборна Света Литургия.

"Единството на духа било дадено изначално, но то трябва да се запазва и продължава чрез връзките на мира, посредством непрестанните усилия на вярата и любовта в Христа и общението във Св. Дух. Защото чрез един дух всички сме кръстени в едно тяло. Църквата е единство на живота и общение на любовта, за да влезем в съборността на църквата, ние трябва да се справим със своето себелюбие", каза Негово Светейшество.

Той допълни, че патриархът е пазител на вътрешното единство на църквата. Негова задача е да не допуска разномислията и разногласията да прераснат в раздори, неуредици, разколи и лъжеучения. "Той трябва да се грижи всяка личност с присъщата и неповторимост да намери своето място в църковния организъм, а разномислията да не нарушават духа на любовта и да не отслабват общите усилия", заяви още главата на Българската православна църква.

"Понякога ние се придържаме към някои свои мнения, робуваме на някои свои страсти и пристрастия, несъгласни с ученията на църквата. А християнинът никога не трябва да цени високо своето лично мнение, своите частни възгледи и да ги отстоява на всяка цена, разкъсвайки връзките на любовта. Истината е достояние не на един или друг човек, а на цялата църква, и да узнаем тази истина е възможно само в съборния разум и съборната любов", продължи той. В проповедта си посочи още, че председателят на всяка поместна православна църква е призван заедно със събратята първойерарси от другите църкви да се грижи за единството на вселенското православие. "Свидетелствам, че Българската православна църква ще бъде отворена за диалог със сестрите православни църкви и ще полага усилия за укрепване на православното сътрудничество. Надявам се, че вашата молитва на подкрепа никога не ще оскъдее и нека, по думите на апостола, като постъпваме достойно, със смиреномъдрие и великодушие да бъдем единомисленни, да живеем в мир и Бог на любовта и на мира да бъде с всички нас. Амин", завърши проподеста си патриархът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай