Пътищата ни стават по европейски стандарти до май 2016 г.

Пътищата ни стават по европейски стандарти до май 2016 г. | StandartNews.com

София. До 1 май 2016 г. всички пътни знаци ще бъдат подменени със светлоотразяващи. Това реши правителството на заседание днес, съобщава МС.

С промените се въвежда задължително изискване зелената светлина, която разрешава преминаване през платното за движение на пешеходците, да се съпровожда от звуков сигнал за улеснение на незрящите пешеходци. Регламентира се и монтирането на устройство за отчитане на времетраенето, в обратен ред, на зеления и на червения сигнал на кръстовища с интензивно движение.

Въвеждат се нови пътни знаци – Д7а и Д8а, за обозначаване на началото и края на скоростните пътища, както и знак Е24, с който се дава информация за място или пътен участък, на който се осъществява контрол по спазването на правилата за движение чрез стационарни или нестационарни автоматизирани технически средства или системи.

Регламентира се пътната маркировка за въвеждане на временна организация на движението и безопасност на движението да се изпълнява с оранжев цвят. Въвежда се използването и на други материали за пътна маркировка, освен боя. Линията за очертаване на края на пътното платно вече трябва да бъде непрекъсната с цел осигуряване на по-безопасни условия на движение при намалена видимост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай