Партиите да кажат искаме ли България в еврозоната

Партиите да кажат искаме ли България в еврозоната | StandartNews.com

Интервю с Меглена Кунева, лидер на Движение "България на гражданите"

- Г-жо Кунева, какъв е форматът на предизборното споразумение, който искате да постигнете?

- Форматът е ясен, той е в рамките на Реформаторския блок. Ние потвърдихме нашата съвместна работа още след изборите. Много е важно и какво правим между изборите, как се държим като хора. На последния Национален съвет събрахме средства, за да помогнем след трагедиите във Варна и Добрич, както и за специално оборудване на реанимацията в Университетската болница в Плевен, където още се бори за живота си момиче, оцеляло след тежка катастрофа с двама загинали младежи от Плевен. Тук искам да призова хората - подкрепете предложенията за промени в НК, шофьорите, които са хващани веднъж с алкохол или без книжка, да нямат право пак да шофират. Защото в резултат на такива пропуски в закона едно момиче в момента е между живота и смъртта, а други две момчета си отидоха от този свят. Аз заставаме не зад, а до родителите на тези деца в тяхната битка за справедливост. Обещах им.
Чисто политически също взехме важни решения на проведения в Плевен наш форум. ДБГ е характерна с това, че има добри структури по места, много лекари, учители, юристи, които заслужават да бъдат представители в националната политика. Затова едно от решенията ни е местните организации да направят своите предложения и техните лица да имат приоритет в подредбата на листата за предсрочните избори.

- Ще предложите ли някакъв механизъм, с който да се избегне като че ли неетичното използване на преференциите, което се получи на евровота?

- Има два подхода - единият е да засилиш много конкуренцията и да очакваш, че тя ще доведе до максимален резултат. Другият е, когато чувството за общност прави магията и така се събират повече подкрепящи хора. Аз признавам, че за мен вторият подход е по-добрият. Така съм работила и в ЕК, където съм правила политика, базирана на консенсуса. Затова съм убедена в този подход.

- Преди няколко дни Даниел Вълчев заяви, че няма да допусне РБ да стане придатък на ДСБ, има ли подобна опасност?

- Всички трябва да са въвлечени в общите усилия. Аз бях човекът, който предложи Радан Кънев (ДСБ) за говорител на Блока, аз бях човекът, който предложи Божидар Лукарски (СДС) за шеф на предизборния щаб. Така се разпределиха задачите, когато се разбра, че имам най-големи шансове да издърпам евролистата като водач. Всяка една от партиите трябва да бъде въвлечена, за да има максимален резултат за Блока. Когато имаме говорител и представител в ЕС от ДСБ, се поставя въпросът как всички останали да се чувстват интензивно привлечени в работата на РБ. Мисля, че би било добре един човек като Найден Зеленогорски или другите млади хора, които имаме, да присъстват повече в РБ.

- След евроизборите заявихте, че ще искате по-ясна структура и лидерство на блока, какво стана?

- ДБГ иска да се даде ясна писта за работа на гражданските съвети. Най-лесното е да се каже имаш квота в листите. БСП има от години гражданска квота, но какво от това. Трябва да е ясно как гражданите да имат правомощия да контролират нещата. Ние не навсякъде по страната имаме граждански съвети, а трябва да се случи. Нужно да се изясни как се избират, има ли формула, по която те приемат програмата за управление? А иначе, когато РБ е готов с решение за лидерството, ще излезем публично да го кажем. В момента формулата с говорител върши работа.

- Кога ще излезете с водач на листата?

- Има време и за това. В ДБГ вече сме направили процедурата за нашата партия.

- Притеснявате ли се, че последните събития могат да изместят датата на изборите?

- Има два момента, в които всички трябва да мислят за единството на нацията. Единият такъв "изпит за единство" през тези дни беше трагедията във Варна, Добрич и Велико Търново, а втората беше с финансовата и икономическата стабилност на страната.

Гражданите на България отново издържахме изпита и показахме, че ни е грижа на човешко ниво. Вторият изпит е как реагират институциите на стрес тестове, като този с банковата система, с рисковете от наводнения и като цяло управлението на държавата.

Много има да работим, докато станем прилична държава с отговорни и работещи институции. Важно е и какво правим с приоритетите на държавата, успяваме ли и как например през следващите месеци да въведем яснота за системата на здравеопазването, кредитите за малките и средни предприятия, споразумението за еврофондовете до 2020 г. Нека партиите се съберат и кажат искат ли България да влезе в еврозоната - ако бяхме там, дори само в "чакалнята" на еврото, ако Банковият съюз важеше и за нас, нямаше да се стигне до поставянето на банки под квестори.

- Смятате ли, че новите избори ще бъдат лекарството за държавата или ще задълбочат кризата?

- Лекарството сме си самите ние и ЕС, затова настоявам то "да се взема" редовно. Ако сме в еврозоната и Банковия съюз, ние ще имаме много по-голям контрол. Когато става дума за бедствия, питаме дали Брюксел може да помогне. Да може, но той не може да замести нашата администрация, управляващи, правителство и наводненията са прекрасен пример за това. Като комисар направих така, че чрез директива да се гарантират влоговете на гражданите и днес те са гарантирани в размер до 196 хиляди лева. Това е реално членство в ЕС и това е ЕС в България.

- Възможно ли е след изборите да има управление без ДПС?

- Колкото по-голям консенсус се получи около едни национални приоритети, толкова по-добре. А начинът, по който ще стане това - дали с открита подкрепа или не, аз няма как да предвидя. При всички случаи за обществото е по-полезно коалициите да са на базата на публични и ясни коалиционни споразумения, а не както беше сега - без споразумение, без цели и без възможността за контрол от страна на обществото ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай