Килната къща и паднали комини след труса в Пловдив

Кметът Здравко Димитров уведоми премиера за земетресението

Килната къща и паднали комини след труса в Пловдив | StandartNews.com

Паднали комини, напукани стени и необитаема къща в Стария град, която се е наклонила на една страна. Това са пораженията след труса, който разлюля Пловдив днес в 14,01 минути. Килната къща е на ул. "Георги Мамарчев" 1 в архитектурния резерват.

Парче от комин в центъра на града се е откъртило с обезпокоителен трясък по време на земетресението. Трусът е откъртил няколко тухли, пише "Марица". 

Къщата, чийто комин е пострадал, е на ул. „Росини“. Тя не е от старите градски домове от началото на миналия век, а е от соцкъщите от началото на 60-те. Парчета от мазилка се виждат на няколко места в Капана и по ул. „Железарска“. Паднала тухла уплаши минувачите на ул. „Алцеко“ в Капана. Откъртеното парче веднага бе заметено от хората, живеещи в съседство. 

Падал е материал и от рушащата се от години къща с кулата на ъгъла на „Антим I” и „Лейди Странгфорд“. Опасният имот е опасан с метална ограда от 2 години. Мазилката е паднала по чудо зад оградата. 

Комин на къща се напука и падна в Калековец, разказаха хора от селото. Пстрадали няма. Някои от жителите са се оплакали, че след труса са забелязали пукнатини по тавани и стени на по-старите сгради.

Жители на Царимир коментираха, че са забелязали също пукнатини по малки и стари постройки. Щетите обаче са незначителни. Данни за пострадали хора няма. 

Невредима е най-високата сграда в Индустриланата зона на Раковски, където бе епицентърът на труса. Това е склад на голям хипермаркет в Пловдив, който се намира край село Стряма  

Вторичните трусове вече са започнали, но те са много слаби - с магнитуд под 2 по скалата на Рихтер. При земетресение с магнитуд 4,5 се предполагат повече вторични трусове, коментират специалистите.

Има информация за паднали предмети от рафтове в района близо до епицентъра, може да се очаква да има нарушения при по-паянтови огради и постройки.

Няма информация за пострадали хора и нанесени материални щети в Пловдив. Това съобщи кметът Здравко Димитров, който отблизо следи обстановката в града.  Самият той е в къщата си в Бойково и не е усетил как се е разлюляла земята.  

 Кметът  е провел телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, за да го информира за обстановката в града. Здравко Димитров е в  постоянна връзка с директора на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев и ангажираните служби. 

снимка "Марица"

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай