Петък,

Отричат лошо отношение в дома в Горско Косово

От: Редактори, кадри бТВ -
110
Отричат лошо отношение в дома в Горско Косово
A
A
A

Спешна проверка на прокуратурата в дом за възрастни хора с деменция. Поводът - тревожен сигнал на омбудсмана Диана Ковачева до главния прокурор.

Комисия е констатирала тежки нарушения и шокиращи битови условия в дома във великотърновското село Горско Косово. Стряскаща е и установената статистика - 24 смъртни случая през миналата година. Сигналът от омбудсмана вдигна на крак социални служители и разследващи.

Директорката на дома Вера Дукова призна, че материалната база е остаряла. Тя обаче отрече да има унизително отношение към пациентите.

Смъртните случаи Дукова коментира с думите, че става въпрос за хора с много тежки заболявания и в преклонна възраст, които не са лекувани до момента на настаняването им в дома.

„Идва момент, в който ние сме безсилни пред природата и заболяванията им”, каза директорката на дома пред бТВ.

В момента домът се обитава от 57 души. За място там обикновено се чака. Списъкът е на хора от цялата страна. Настанителните заповеди се издават от дирекция „Социално подпомагане”.

По думите на личния лекар на настанените 19 души от тези 24, които са починали, са на възраст от 78 до 99 години.

След проверка през 2013 г. са издадени предписания за подобряване на материалната база в дома. За изпълнението им обаче липсвали средства.

„От предписанията от 2013 г. от осем точки са изпълнени седем. Останала е само една, която касае материалната база и личната свобода и хигиена на хората. През 2008 г. бяхме разработили проект за модернизация и разширение на дома. Получихме отказ за финансиране. Оттогава до сега търсим възможност за финансирането му. Той обаче е вече остарял и трябва да се направи нов проект”, обясни кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Социалното министерство и окръжната прокуратура във Велико Търново са се самосезирали и предстои проверка в дома.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички