Отличниците в елитни гимназии  прецакани със стипендиите

Понеже са много, те получават по-малки суми от връстниците си в обикновени училища

Отличниците в елитни гимназии   прецакани със стипендиите | StandartNews.com

Отличниците в най-елитните гимназии у нас като СМГ и НПМГ се оказаха най-прецакани по отношение на стипендиите си, установи проверка на „Стандарт“. Те получават почти два пъти по-ниски суми, отколкото техни съученици в иначе добри училища, където обаче отличниците не са толкова много. Едни от най-ниските суми вземат децата, които получават 5,75 в НПМГ, разказа директорът Ивайло Ушагелов. При таван от 60 лева дори и пълните отличници взимат само 30-40 лева. В СМГ, където отличниците са наистина прекалено много, стипендия можеш да получиш, само ако общият ти успех е над 5.88. Дори и тогава обаче тя ще е едва 30 лева. Толкова получават и пълните отличници в училището. „В други училища децата вземат тавана, но за нашите деца дори и две петици се оказват достатъчни да ги лишат от стипендии“, обясни шефът на училището Антоан Тонев. „Всички деца с успех над 5,50 имат право на стипендии, но при нас те са около 700. Ако увеличим стипендията на някого, ще лишим куп други ученици от стипендия за успях, въпреки че разликата им в успеха са няколко стотни“, допълни той. Парадоксът е, че децата в професионални училища, където отличниците са единици,могат да получат по 60 лева дори и деца с по-нисък успех.

Просветното министерство през миналата година въведе изискване от стипендии да се възползват и осмокласниците, което натовари допълнително училищните бюджети. Причината е, че новоприетите осмокласници в добрите училища идват с много висок успех, а сумите за стипендии останаха едни и същи. „При нас има натоварване на стипендиите само през първия срок, когато новите осмокласници дойдатк от други училища с много високи оценки. След това се оказва, че част от тях не отговарят на изискванията, и броят на стипендиантите пада“, разясни Диян Стаматов, директор на 119 училище. При тях са въведени и допълнителни критерии за стипендия, като участие в училищните занимания и доброволчество, за да се отсеят желаещите. В 31 СУЧЕМ пък съобразяват отпускането на финансовите поощрения и с отсъсствията, разказа директорът Надежда Николчева. Най-ниската стипендия в школото за деца с успех 5,50 обаче е 40 лева-с 25 повече от отличник на НПМГ. В професионалните гимназии сумите падат дори още по-надолу.

За всички ученици, които са социално слаби, полусираци или инвалиди обаче има гарантирани допълнителни стипендии. Те могат да получават две стипендии – както за успех, така и за социални обстоятелства. Според Таня Михайлова, заместник-министър на образованието, в последните години за професионалните гимназии е характерно увеличаването на броя на децата, които получават пари от държавата по социални причини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай