Отдават под наем заслона на Черни връх

Вече имаме две постъпили заявления за кандидатстване, съобщават от Българския туристически съюз...

Отдават под наем заслона на Черни връх | StandartNews.com

В момента тече процедурата за набиране на предложения за наематели на заслон „Черни връх“. Вече имаме две постъпили заявления за кандидатстване, съобщи днес пред БНР Мирослав Дачев от Българския туристически съюз.

„Всеки желаещ, който иска да стопанисва и управлява този обект, подава своето заявление при нас. Към 20 януари управлението на Българския туристически съюз ще разгледа всички желаещи. Комисия от планинари ще проведе разговор с всеки от кандидатите и ще се насочи към подходящия кандидат“, обясни той. По думите му за  предимство ще се счита опит в управление на подобен обект.

„Освен формалните изисквания, се изисква доказано планинарско сърце – да обича планината, да може да стои в планината и да оказва помощ“, коментира Дачев. Според него столовата в заслона може да се предостави за непрекъснат достъп и по всяко време туристите да могат да влизат в нея.

Проф. Татяна Янчева от Националната спортна академия посочи, че зачестяват случаите на търсачите на силни усещания в планините.

Тя коментира и случая с туриста, на който беше отказан подслон в „Чайната“ навръх Нова година: „Проблемът е, че се приема непремерен риск. Много често надценяваш собствените си възможности. В случая пренебрегваш нещо изключително важно – планината не търпи компромиси, а тръгваш през зимата, в минусови температури, посред нощ. Планинарите казват, че най-малкото, което трябва да направиш, е да се подсигуриш – с хора на различни места, които можеш да потърсиш при нужда. Надценяването на възможностите за справяне в една подобна ситуация е безотговорност към себе си, но тя е безотговорност и към другите“.

Според нея напоследък се дава много голяма публичност на подобни непремерени случаи, което е много примамливо за младите хора.

По думите на Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба, туристът е заплатил спасителната операция в новогодишната нощ“: „Цената, която трябваше да заплати пострадалия, е 160 лв., което по нашия ценоразпис означава транспорт на пострадал със специализирани средства на ПСС“.

През миналата година ПСС е направила над 110 акции при подобни случаи. В повечето случаи туристите са нямали застраховки. Хората, които имат по-безотговорно поведение в планината, не си правят застраховки и те най-често бедстват, отбеляза Нешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай