Неделя,

От мандрата до щанда: с колко поскъпват сиренето и кашкавалът

От: Агенция Стандарт -
949
От мандрата до щанда: с колко поскъпват сиренето и кашкавалът
A
A
A

Каква е цената за килограм кашкавал или сирене, ако си го купим от мандрата, а не от магазина? Разчетът направи пред bTV председателят на "Националната асоциация на млекопреработвателите" Владислав Михайлов. 

За около килограм сирене по стандарт са нужни между 6 и 7 литра мляко. Цената на литър мляко е около 1,10 лв. Около 7 лв. струва само материалът за килограм сирене. Допълнително заплати, ток, вода, охлаждане, е някъде между 2,5 и 3,5 лв. Крайната стойност на килограм сирене е около 10 лв. без печалба. С ДДС ще стигне цената до 13 лв., с минимална печалба.

За хубав кашкавал са нужни около 10 литра качествено мляко, 11 лв. са само за материала. Крайната цена е между 15-16 лв. за килограм кашкавал, а печалбата е под 1 лев.

Според него проблемът в цената идва от търговията. “Малко на брой големи търговци държат една голяма част от пазара”, каза Михайлов.

“Няма регулация от страна на държавата, която да ограничи рентабилността на големите търговци. Той има свободата да прави каквото си иска”, обясни той.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com