Освобождаваме хората от робството на картела

Освобождаваме хората от робството на картела | StandartNews.com

Добрич е следващият град, в който цените на горивата ще паднат до нормалните нива, обещава Веселин Марешки

Бизнесменът и независим кандидат за президент Веселин Марешки разпространи вчера обръщение, в което коментира отново растящите цени на горивата, позицията си относно референдум 2016 и защо депутатите гласуват против инициативата му за пряко допитване до народа. Потърсихме го с няколко допълнителни въпроса, за да внесем яснота и по други теми.

- Г-н Марешки, разпространихте обръщение, в което громите депутатите заради позицията им да не допуснат до провеждане вашия референдум. Смятате ли, че все пак той ще се проведе?

- Искрено се надявам в главите на депутатите да проговори разумът и да разберат, че ние не правим нещо за собствена прищявка. Всички, повтарям всички, въпроси включени в референдум 2016 са наболели въпроси от обществен интерес. И всички те, пряко или непряко,

засягат интересите на всички български граждани

Това, което видях при гостуването си в комисиите в парламента обаче, беше недопустима подигравка с труда на екипа ни, с желанията и очакванията на тези 530 000 души, които положиха своя подпис под искането ни за пряко допитване до народа.

- Какво имате предвид?

- Например, чете се законът манипулативно, излагат се становища, които не отговарят на истината. Председателката на едната парламентарна комисия обяви на колегите си, че щом нямаме 400 000 валидни подписа, значи няма как да се проведе референдум. А законът казва - ако са между 200 000 и 400 000, Народно събрание разглежда подписката, евентуално коригира въпросите, и решава дали да допусне или не провеждането на пряко допитване до народа. Друг председател на комисия ни каза, че нямаме никакви права - нищо, че зад нас стоят над половин милион българи. Един друг депутат пък отсече с "компетентно" мнение, че подписите са фалшиви. Представяте ли си? И това след като ГРАО е признала над 390 000 за валидни. Толкова са жалки, че дори не си струва да се коментират. Ние, народът, сме ги избрали там, за да представляват нашите интереси. Те дори не бяха си направили труда да прочетат въпросите. На нито една комисия досега, въпросите не са дискутирани по същество, за да се установи имат или нямат национално значение. Вместо тези хора да се радват, че ще има възможност да се прецизират въпросите, да се оформят така, че да са пределно ясни, те

с процедурни хватки се опитват да спрат референдума

- Може би не смятат, че въпросите са стойностни?

- А вие смятате ли, че депутатите ни са стойностни? Няма нужда да отговаряте. Сещам се за онзи виц: "Какво работиш? - Депутат съм. Защото друго не мога да правя." По-вероятно е да ги е страх да не загубят топлото си местенце и субсидиите, с които ние плащаме масрафите им. Миналата неделя гостувах в една национална телевизия, и там, докато чаках за ефир, си направих допитване - прочетох на десетина човека имената на две депутатки - председател и заместник в една от комисиите. Никой не беше ги чувал. Анонимници. Такива ни управляват. Такива ни коват законите. Ето затова искаме намаляване на броя на депутатите от 240 на 120. За да отпаднат анонимниците и послушковците.

- Този въпрос беше обявен за противоконституционен от президента Росен Плевнелиев.

- Това ще реши Конституционният съд. Ние ще се съобразим с това решение. Но дори да намерят начин да спрат този или други въпроси, аз съм убеден, че никой от тях няма да посмее да гласува против въпроса за въвеждането на регулация в цените на горивата. Това означава да тръгнат срещу народа и в полза на картела. Горивата са ценообразуващи на всяка стока или услуга, която купуваме ежедневно - от хляба и другите храни до дрехите, почивките и билета за градския транспорт.

Дори и сигурността ни зависи от горивата

- полиция, пожарна, линейки. Това са институции, които правят големи разходи за горива и по-ниска цена ще им даде възможност да инвестират спестените средства в техника или други необходимости. Това искаме да обясним от доста време. А като основна съставна в цената на всички стоки от първа необходимост - при горивата трябва да има регулация на цените. И обяснявам - говорим за максимални надценки спрямо първичната стойност при производителя (която се променя в зависимост от международния пазар), а не за фиксирана цена.

- Дотук сте 0:3 при комисиите.

- Вярвам, че когато дойде време да се гласува в пленарна зала, нещата ще изглеждат по различен начин. Не вярвам депутатите да тръгнат срещу интереса на народа. Освен това ще поискаме гласуването да бъде поименно, за да знаят хората кой точно е отхвърлил или приел тяхната воля. Макар че картелът е толкова силен, че чрез заплахи или подкупи успява да запуши устите на някои хора. Затова пък у нас все повече назрява идеята дали да не предизвикаме нова подписка за референдум, в която да попитаме дали хората искат лъжливите политици да носят наказателна отговорност за действията и празните си обещания.

- Обвиняват ви често, че два от въпросите касаят личния ви бизнес.

- Черният пиар не спи. Нека да разгледаме няколко факта. Първо - за горивата. В България има над 3600 бензиностанции. Аз имам 6. Това е 1/600 от пазара. И с тази 1/600 - в 6 български града има достъпни цени за хората. Ако се въведе исканата от нас регулация, такива ще има и в градове, в които ние нямаме обекти. Просто там картелът

няма да може да печели по 30-40-50 стотинки, че и 50%, на литър

Аз как ще печеля от това? И въобще - в момента VM Petroleum е хит, защото предлага едни от най-ниските цени на пазара. В ситуация, в която всички продават на ниски цени, дали хората ще предпочитат нас, при положение, че ние сме 1/600 от пазара? Второ - аптеките. Реално това, което искаме е да се спази българската конституция. Дори днес, ако отворите закона за лекарствените продукти в хуманната медицина първото изречение, което прочитате в член 222 е "обявена за противоконституционна с решение на КС от 2008 година". 8 години нито един народен представител не е намерил за добре да спази Конституцията. Хайде, говорете ми за моя бизнес пак.

- Създадохте Национално освободително движение. Какво се случва с него?

- От идната седмица започваме да правим комитети в цялата страна. В средата на месеца ще бъде учреден първият такъв в Добрич. Търсим патриоти, професионалисти, почтени, които искат да променят нещо в бъдещето на страната и имат конкретни идеи как да се случи, за да преборим заедно с робството на корупцията, контрабандата и картелите. Трудно е да се намерят независими хора и такива, които да не се страхуват, но вярваме, че все още има истински българи, които милеят за Родината. Преди почти година вече, аз започнах един поход за освобождаване на хората от робството на картела на горивата. Освободихме пет български области - Варна, Бургас (Айтос), Габрово, Велико Търново (Горна Оряховица, Свищов и Павликени). Днес или утре ще направим същото и в Добрич. Скоро и в още няколко града. А навсякъде, където започваме да работим или имаме обекти, хората ще имат възможност да подадат заявления. Такива могат да се подадат и в двата ни сайта - www.referendum2016.bg и www.МарешкиЗаПрезидент.bg.

Но аз не мога да се справя сам

Затова и каним всеки, който милее за България, да се присъедини към нас.

- Защо Ви е всъщност да се захващате с политиката?

- И самите политици си казват по медиите, че всички хора са ядосани на системата. Политическият елит толкова се е откъснал от обикновения човек и няма никаква представа от как той живее, как се чувства, от какво има нужда. Политиката е променила депутатите към лошо. Заради един часовник, едно костюмче, една командировка в чужбина, са готови да продадат интересите на целия български народ. Системата не работи вече за народа, а за определен тесен кръг. И това е лошо, защото няма бъдеще. И все някой като мен - независим и разумно мислещ, трябваше да започне да променя статуквото. Знам, че ще е трудно, но аз съм си сложил главата в торбата. Сега е моментът и хората да ни подкрепят. Никой не е успял сам. Аз вярвам, че е дошъл моментът да се освободим от робството на картелите и корумпираните, които ни мародерстват всеки ден и ни оставят без бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай