Опасност! Мъртво вълнение на юг

За това предупреждават спасители по нашето море

Опасност! Мъртво вълнение на юг | StandartNews.com

От днес по Южното Черноморие идва мъртвото вълнение, предупреждава Васил Алексиев, инструктор по водно спасяване към БЧК и старши спасител на плажа в кв.“Крайморие“,съобщи flagman.bg.

В последните два дни морето беше бурно, което наложи отмяна на плувния маратон до остров „Св.Анастасия“.

Тази сутрин ветровата вълна падна, морето изглежда тихо и много спокойно, но всъщност е изключително опасно.

Остатъчната част от ветровата вълна е отдолу и не се забелязва. Тя предизвиква мъртвото вълнение, заради което ние внимателно предупреждаваме плажуващите. Нека в следващите дни да не предприемат необмислени действия – да не влизат навътре в морето и да внимават“, каза Васил Алексиев.

Често, ентусиасти, които имат самочувствие, че плуват добре смело преминават първата и дори втората шамандура на охраняемите плажове, но при връщането силите им намалят, а в един момент точно мъртвото и невидимо вълнение започва да ги дърпа навътре. Те се паникьосват и се стига до фатални инциденти.

Интересен факт е, че в предишни години, морето се обръщаше около Илинден, но заради метеорологичните условия, сега това се случва доста по-рано.

„Ако попаднете на мъртво вълнение е важно да не загубите самообладание. Течението на морето е от север на юг и най-подходящо е излизането под лек ъгъл, да не е право срещу брега“, посъветва Васил Алексиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай