Събота,

Омбудсманът скочи срещу спирането на коли на границата

От: Редактор -
A
A
A

Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд (КС) текстовете от Закона за движението по пътищата.

Причината е, че с тях сеограничават основни права на гражданите, като свободното придвижване в страната, правото на напускане на нейните предели, правото на личен живот, както и конституционни принципи като принципа на правовата държава.

"В основата на законовите текстове е икономически интерес за събиране на вземания на държавата (неплатени глоби), който обаче не оправдава засягането на основни конституционни права, каквито са свободното придвижване и напускането на пределите на страната, регламентирани в чл. 35 от Конституцията на Република България", пише Ковачева.

"Финансовият интерес на държавата не е сред възможните основания за ограничаване на посочените конституционни права на гражданите", категорична е доц. Ковачева.

Според обмудсмана при временното отнемане на книжка, което не е причинено от тежко нарушение, а заради неплатена глоба, човек се лишава от възможността законосъобразно да управлява автомобил и съответно се стига до нарушаване на правото му свободно да се придвижва по територията на страната. 

Тя е категорична, че сериозно нарушение на правото на свободно придвижване и напускане на страната е временното спиране от движение на колата заради неплатена глоба.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички