Вторник,

Октопод и в болниците

От: Администратор -
5324
Октопод и в болниците
A
A
A

София. Октопод в бяло "души" болниците. Мениджърите са принудени да пазаруват от "Софарма", за да не се сбогуват с част от бюджета си, алармира Тони Веков, председател на борда на директорите на "Търговска лига". Пипалата на октопода се увили около гушата на болниците благодарение на уволнената зам.-министърка на здравеопазването Гергана Павлова. Бившата служителка в "Софарма" държеше два много важни лоста в системата - отговаряше за лекарствената политика в Министерството на здравеопазването (МЗ) и бе шеф на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Рекет като по времето на мутрите - така Тони Веков определя схемата за източване на пари с лекарства. Как е действала Гергана Павлова, която е отговаряла за бюджета на болниците?" Вземаме държавната болница Х. Даваме й по-висок делегиран бюджет. А тя, от благодарност, купува продуктите на "Софарма" на максимални цени", обясни пред агенция Стандарт Нюз Тони Веков.

"Това е класическо източване на държавно предприятие. Върнахме се обратно в 90-те години. Когато държавните предприятия - на входа и на изхода - се източваха с доставките. Тук обаче става вече дума не за едно държавно предприятие, а става въпрос глобално за цялата каса и цялото общество. Даваме големи бюджети на послушните болници, като ги точим с лекарствата, с които ги снабдяваме, обяснява Веков. В схемата обаче болниците са по-скоро заложници - а не съучастници.

"Когато си председател на Надзорния съвет на НЗОК и определяш индивидуалните бюджети на болниците, можеш неформално да им поставяш условия. Не само за доставките на скъпи лекарства, а на всякакви медикаменти", обяснява Веков.

През януари 2011 г.., когато Гергана Павлова водеше лекарствената политика в МЗ, бе решено 83 болници и диспансери в страната да правят отделни търгове за лекарствата на онкоболните и консумативите за диализа. "Ние веднага заявихме позицията си, че самостоятелни търгове за доставка на лекарствата не са удачна форма", припомни д-р Станимир Хасърджиев, шеф на Националната пациентска организация (НПО). Според него индивидуалните търгове дават възможност за повишаване на цените и нерегламентирани практики.

Преминаването на всички лекарства за онкоболните към НЗОК е положителен знак, смята още лидерът на пациентите. Единственото, което го притеснява, е, че болниците все още не са започнали да получат лекарствата по каса заради забавяне на кодировката на медикаментите. "Отделните търгове за лекарства не са удачна форма, тези за онкоболните трябва да се предоставят централизирано", категоричен е директорът на Националната специализирана болница по онкология доц. д-р Здравка Валерианова. Според нея, когато договарянето се прави от едно място, вероятността фирмите да извиват ръце значително намалява.

"Диктовката на фирми да предлагат скъпи лекарства удря не само пациентите, но и бюджетите на болниците", заяви пък д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Затова според него е важно да има правила, които гарантират, че няма спекула с цените.     Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички