Огненият ад стигна до Свиленград

5 района бедстват в Хасковско, пожарът тръгна от Лесово

Огненият ад стигна до Свиленград | StandartNews.com

 

Бедствено положение обяви и в района на Свиленград управителят на Хасковска област Стефка Здравкова. Това е петата община с извънредни мерки заради бушуващите вече трето денонощие пожари. Евакуирани са селата Присадец и Маточина.

Големият пожар, който снощи премина от Лесово в Тополовградско през река Тунджа, вече е навлязъл на територията на община Свиленград, съобщават от областната администрация, цитирани от Монитор.

Стихията е обхванала хиляди декари и е трудна за овладяване заради силния вятър. По обяд пожарът, който е на фронт около 10 км, вече е в близост до свиленградските села Маточина и Варник.

Предната вечер бяха евакуирани жителите на тополовградското село Присадец

Кметът на Свиленград Атанас Карчев информира, че хората от свиленградското село Маточина са евакуирани в село Сладун. По думите му има опасност за населените места. Според него пламъците около Варник са под контрол.

Цяла нощ пожарникарите се бореха с огъня и успяха да спасят селото. На място продължават да гасят екипи на пожарната, горското и доброволци. Мобилизирана е тежка техника, която да помага за овладяването на огъня.

Заради пожарите в региона в петък беше обявено бедствено положение в общините Хасково, Харманли, Димитровград и Тополовград, което още е в сила.

"Продължава да е изключително тежка ситуацията в Хасковски регион, по-специално Свиленград и съседния Ямбол, в община Елхово - село Лесово. На практика двата пожара, които са от три дни, се обединяват. Общата територия е значителна", каза за "Фокус" директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов. Той уточни, че става въпрос за хиляди засегнати декари.

"Най-важното, което предприемаме към момента, е да запазим населените места и да не допуснем човешки загуби. Предислоцирахме допълнителни сили от съседни региони и тежка верижна техника, за да правим просеки и да предпазим селата. На терен са всички служители от областните дирекции, включително на горското стопанство, доброволци, земеделци", каза гл. комисар Николов.

На място е съсредоточен огромен ресурс от цялата страна. На помощ днес се включват и военните.

"В пет-десет села възникнаха пожари по дворове, в къщи. Ако хората не спрат да палят огън в населените места, прогнозирам, че днес може да изгори някое село.

Нямаме автомобили, с които да реагираме", коментира директорът на ОДПБЗН - Хасково Николай Вълчев.

Сред основните задачи е и опазването на граничните съоръжения. Представители на Гранична полиция са на място и извършват обиколки.

След близо 48-часови усилия огнеборците от Ямбол успяха да овладеят пожара в землището на елховското село Лесово, съобщи около обяд в неделя областният управител Димитър Иванов. По думите му останали са отделни огнища, които са локализирани и предстои потушаването им, край тях има дежурни екипи, които следят силният вятър да не ги разгори отново.

В потушаването на пожара в граничния район от събота заранта са се включили шест противопожарни екипа от Ямбол, Елхово и Болярово, групи от служители на горското стопанство и от Гранична полиция, както и хеликоптер на МО, допълни губернаторът. Късно вечерта в събота огънят е прехвърлил река Тунджа и е достигнал до тополовградското село Присадец, чиито жители са били евакуирани в съседното Радовец. Огънят е обхванал площ от над 8000 декара. Няма опасност за населеното място, не е затруднена и работата на граничния пункт. Само в събота огнеборците от областта са се отзовали на 15 сигнала за възникнали пожари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай