ОБЗОР: Нокаутираха лекарка в Раковски

ОБЗОР: Нокаутираха лекарка в Раковски | StandartNews.com

След нощна свада в медицински център в Раковски

Д-р Пеевска отнесла боя, защото пратила детето на промивка в Пловдив

Зверска болка от удар с юмрук в слепоочието. С това ще запомни последното си нощно дежурство д-р Божидара Пеевска. За криминалните хроники това е поредният случай на нападение и нанасяне на побой над лекар от роми. Екшънът се случва късно в неделя в Раковски. Малко преди 22 часа в почивния ден на спешния телефон 112 постъпва сигнал от медицински център "Евромед", който е на територията на болница "Света Елисавета", че дежурната в неотложната помощ лекарка е била жестоко бита от местен мъж от ромски произход. Пристигналите на място полицаи намерили 65-годишната докторка с главоболие, световъртеж и шок от неприятния инцидент. От побойника обаче нямало и следа.

Ден по-късно самата д-р Пеевска разказа какво се е случило по време на нощното й дежурство. Пристигнала в Раковски от Пловдив, където живее, около 19 часа и застъпила на смяна в кабинета за неотложна помощ. Всичко било спокойно, докато около 21,30 в кабинета не влезли две ромки - майката и бабата на малко дете, което водели за преглед. Жените били неспокойни и между крясъците им на развален български език, че детето умира, лекарката успяла да разбере, че малката е погълнала неопределено количество течен перилен препарат. Семейството се досетило какво е станало чак след като от устата на детето започнала да излиза пяна, ухаеща на праха, който ползвали, за да перат. Самото хлапе било на възраст между две и четири годинки, но изобщо не можело да говори, така че лекарката не успяла да го разпита какво се е случило. В същото време майка му така крещяла, че лекарката трудно успяла да прегледа момиченцето. Видимо нямало признаци, да се чувства зле. Напротив, било с розова кожа, усмихвало се и гледало ококорено. След като го прегледала обстойно и предвид разказа на двете жени за случилото се, д-р Пеевска решила да насочи семейството към болницата в Пловдив, за да направят стомашна промивкава на хлапето. Казала това на двете жени и посегнала към телефона да извика шофьора на линейката, за да ги закара. Майката и бабата обаче така се разлютили, че ги праща на друго място, че вдигнали още по-голям шум. Тръгнали да излизат, а лекарката хукнала след тях, за да им обясни, че трябва да отидат в Пловдив. Отвън обаче чакал бащата на детето. Като разбрал, че ще ходят на друго място, побеснял и се нахвърлил върху лекарката с юмруци. Ударил я жестоко в слепоочието и за няколко секунди тя загубила зрението си и представа за реалността. По думите й причерняло й и видяла звездички, като едва се задържала за вратата да не падне на пода. След инцидента побойникът изчезнал и по следите му бе пратена полицията от Раковски. Според д-р Пеевска страхът от това, че детето не е гледано добре, е отключило агресията. За да се оправдаят пред близките си, докторът е най-удобната мишена, коментира пострадалата лекарка. "Това е заложено дълбоко в душите им, с голямо удоволствие те удрят", каза още д-р Пеевска. По думите й, след като мъжът й нанася удара я нарекъл и "мръсна пияницо!". Нападнатата лекарка има 35 години стаж в системата на здравеопазването. След като завършила медицина, придобила специалност педиатрия. В момента всеки ден пътувала до Раковски да помага, защото в неотложната помощ не достигали лекари.

В "Столипиново" опитали да я удушат

Кошмарът, който преживяла в неделя вечерта, не е първият подобен в лекарската практика на Божидара Пеевска. Преди няколко години в пловдивския ромски квартал "Столипиново" се опитали да я удушат. И то абсолютно безпричинно, коментира педиатърката. "Както си стоях в линейката и си обработвах случая, се протяга ръка, която в тъмното ме хвана за гушата. Имах късмет, че до мен бе шофьорът на линейката, който даде газ и този, който ме душеше, си отлепи ръката от гърлото ми. Повече от 20 дни бях със синини по шията", споделя за този ужасяващ спомен лекарката. По думите й медиците от спешната помощ редовно били подлагани на тормоз и за нея изобщо не било новина, че лекарите са бити и обиждани."Най-редовно. Ако не е бой, то ругатни, обиди, псувни и всякакви други цинизми", разказва още пострадалата докторка. След поредния тревожен случай в практиката си, тя дори не се чувствала уплашена, а по-скоро омерзена, защото ако някой не спре това, очаквала при следващото си дежурство да я сполети същото. В четвъртък отново била нощна смяна, но този път категорично нямала намерение да отиде вечерта в клиниката. "Не от страх, а от обида! Страхът отдавна е минал!", коментира още д-р Пеевска. Допълва, че никой не й гарантира, че следващия път няма да й извадят нож.

Колегите й отказват да работят без охрана

Досега не е имало подобни случаи на физическа агресия спрямо лекарите в медицинския център, обясни управителят на Бърза и неотложна медицинска помощ "Евромед" в Раковски Георги Георгиев. След зачестилите случаи на бити доктори и особено след инцидента с д-р Пеевска в неделя обаче лекарите вече се страхували. Споделили и с него, че се притесняват да ходят на работа, като не ставало дума само за нощните, но и за дневните дежурства. Затова управителят обмисля да наеме охрана, с която да се подсигури спокойствието на докторите по време на работа. За случая с д-р Божидара Пеевска е уведомил вече Министерството на здравеопазването. Междувременно шефът на Районната лекарска колегия в Пловдив д-р Георги Кръстев обяви, че пловдивските медици ще излязат с декларация срещу насилието, което се упражнява от страна на пациенти върху докторите. Д-р Кръстев бе категоричен, че гилдията ще защити колегите от подобни прояви на агресия и ще настоява пред министерството за вземане на спешни мерки в тази посока.

Москов търси помощ от МВР и Цацаров

Здравният министър Петър Москов е потърсил връзка с МВР шефа Веселин Вучков след поредния случай на насилие над медицински персонал, съобщиха от здравното ведомство.
От МВР са обещали възможно най-бързо да открият
побойника от Раковски. Москов е изпратил писма до инспектората на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цацаров с искане за информация, какъв е броят на заведените дела и техният ход във връзка с насилието над медицински лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай