Обявяват мерки за поевтиняване на горивата

Мерки за нормализиране на пазара и намаляване на цените на горивата са подготвили от Българската петролна и газова асоциация...

Обявяват мерки за поевтиняване на горивата | StandartNews.com

Мерки за нормализиране на пазара и намаляване на цените на горивата са подготвили от Българската петролна и газова асоциация, съобщи БНТ. Предложенията са обсъдени на срещата тази сутрин с вицепремиера Томислав Дончев. До края на деня мерките ще бъдат съгласувани и с управителният съвет на асоциацията, съобщи изпълнителният й директор Андрей Делчев.

„Това, което обсъждаме, е включително мерки, които изискват държавна намеса. В смисъл - някои от тях промяна в законодателството, тоест не е нещо, което може да се случи в рамките на ден, два. Има и такива мерки, но има мерки, които изискват промяна в законодателството. Всеки един момент се съобразяваме с изискванията на Закона на за защита на конкуренцията. Никой да не остава с грешното впечатление, че отиваме, разбираме се петролната асоциация нещо. И автоматично то има отражение върху цените. Такова нещо няма да се случи“, каза Делчев.

Представители на големите вериги бензиностанции и на петролната и газова асоциация, проведоха среща в Министерския съвет с вицепремиера Томислав Дончев. Браншът представил анализ и мерки, включително законодателни, за стабилизиране на пазара.

Срещата бе на фона на масовите протести в страната срещу високите цени на горивата и започналата проверка от Комисията за защита на конкуренцията за спазване на ангажиментите за ефективна конкуренция на пазара.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил на финансовия министър Владислав Горанов да намери начин в касовите бележки от бензиностанциите да се изписват компонентите, които формират цените на бензина и дизела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай