Четвъртък,

Обсъждат важна промяна в парите за командировка

От: Иван Ангелов -
1075
Обсъждат важна промяна в парите за командировка
A
A
A

Ръст на изплащаните командировъчни за страната и за чужбина ще разгледа на извънредно заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество. Държавата предлага дневните пари за командировка във страната да се завишат от сегашните 20 лева на минимум 40 лева, предаде БНР.

От 2008 г. размерът на дневните командировъчни в страната не е променян от определените тогава 20 лв. и вече не отговаря на инфлацията, натрупана оттогава досега. А тя по данни на статистиката е 60,8%.

Затова се предлага дневните командировъчни да бъдат 40 лв. И така да покриват разходите на командированите за храна през деня и да ги компенсират за претърпяното неудобство, тъй като не са в дома си.

Действащото законодателство определя, че изплатените командировъчни пари до двукратния размер, определен в нормативен акт, са необлагаеми. В тази връзка се допуска възможността размерът на дневните пари да се увеличи до 200 на сто от нормативно определения минимум, или да бъде 120 лв.

С друга промяна се дава възможност заповедта за командироване да се създава като електронен документ и да отпадне задължителното сега заверяване на командировъчното с подпис и печат. Предприятията сами ще преценяват дали да искат тази заверка.

Съответно завишени ставки се предлагат и за дневните и квартирните при командироването на работници и служители в чужбина. Техните размери пък не са променяни 2004 г.

Завишенията са по групи държави и отговарят на стандарта на живот в съответната страна и нивото на брутния вътрешен продукт. Така, например, за страните членки от ЕС ставките за дневни пари варират от 39 до 56 евро, а за квартирните пари – от 144 до 207 евро за нощувка.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com