Четвъртък,

Загадка: Има ли осми оцелял на "Струма"

От: Агенция Стандарт -
638
Загадка: Има ли осми оцелял на "Струма"
A
A
A

Спасените от трагедията край Боснек са осем, а не седем - каквато беше първоначалната информация, по думите на един от оцелелите. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  

Тя заяви, че психическото състояние на оцелелите е било много тежко по време на разпитите, сведения са дали двама от тях. 

„Той ми каза: „Ние се спасихме осем човека“. При извършените действия по разследването, се намериха 44 трупа. От тук идва и простата математика – в автобуса са пътували 52-ма пътници, намерихме 44 трупа, в болница са 7 лица – остава голямата загадка къде е осмото лице“, коментира Милева.

Зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов допълни, че граничният контрол е фиксирал 52-ма пътуващи в автобуса, включително шофьорите: „Остава изводът, че някой от пътниците се е прекачил в друг от общо четирите автобуса на тази туристическа фирма. Тепърва това ще бъде установено и към момента представлява загадка за властите“.

Разследващите допускат версията за прекачването, защото 20 минути преди тежкият инцидент е направена почивка. Изискани са камерите от бензиностанцията, където е спирано, за да се установи дали е имало такова действие.

Според разпитани свидетели, на тази бензиностанция са се разменяли пътници между македонските автобуси.

Веднага след установяване на идентичността на жертвите, телата ще бъдат освободени, за да бъдат погребани в Северна Македония.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че обвинител №1 Иван Гешев е разпоредил на Върховната административна прокуратура да направят проверка, свързана с пътната маркировка и сигнализация на магистралите и първокласните пътища у нас.

„Ще бъдат привлечени както наши, така и чуждестранни експерти. Ако в хода на проверката се съберат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите от нея ще бъдат изпратени на ВКС, която ще потърси наказателна отговорност на виновните длъжностни лица“, посочи Милева. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com