Няма дюни и гейт, идват багерите

След решението на бургаския съд

Няма дюни и гейт, идват багерите  | StandartNews.com

София. архива. Градежът в местността Кокала, оспорван бурно с протести и шествия, пак тръгва с пълна пара. Това са последствията от решението на Бургаския административен съд. Според магистратите несебърската фирма "СЛЕ груп" може да строи в парцела от 29 декара на брега на морето. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 


Точно година след скандалната сделка се оказа, че в сагата с дюните няма нито дюни, нито гейт. Съдебното решение е издадено на 14 февруари от Бургаския административен съд, а магистратът, сложил парафа си под него, е Станимир Христов. Магистратът е преценил, че заповедта за спиране на строежа и отмяна на строителното разрешително, издадено от РДНСК-Бургас е незаконосъобразна. По време на съдебното дело е било установено, че инвеститорът "Сле груп" ЕООД е спазил стриктно всички изисквания на закона, като е поискал правомерно издаване на строително разрешително и съгласуване с РИОСВ за оценка за въздействие върху околната среда. Главният архитект на община Несебър и подчинените му също са действали, изпълнявайки закона, като надлежно са издали исканите строителни документи. Единственото нарушение в целия случай е свързано със заповед на РДНСК, която в началото на миналата година спря строителството върху скандалния парцел. Тя обаче е отменена от съда и пречки в местността Кокала да изникне ваканционно селище вече няма. Според разрешението, издадено от община Несебър, "Сле груп" имат право да застроят една жилищна сграда с височина 15 метра и още 124 еднофамилни къщи всяка с височина 5,8 метра. В тях ще могат да почиват едновременно 1800 души. Общината е изискала от инвеститора да запази 40% от парцела за озеленяване. Още на 21 декември 2012 година от отдел "Устройство на територията" в община Несебър са изпратили до РДНСК-Бургас копия от разрешението за строеж, подробния устройствен план, заповедта за одобряване и визата за проектиране. След извършената проверка

 

инспекторите констатирали няколко нарушения

 

Според тях конструктивната и геодезическата част нямат печат за одобряване и подпис на компетентно лице. Вписани са забележки, че липсва официално одобрение на ВиК мрежата от община Несебър, както и проектът за електричеството. "Няма проект част озеленяване, няма изградени мрежи на техническата инфраструктура за присъединяване на имота, нито има данни за собствени източници", пише в констативния протокол на РДНСК. Според инспекторите са нарушени поне 6 члена от ЗУТ, поради което РДНСК отменя разрешителното за строеж като незаконосъобразно. Съдът обаче заявява, че не споделя изтъкнатите мотиви за нарушение на ЗУТ. Магистратите сочат и представената по делото съдебно-техническа експертиза, чието заключение също потвърждава, че документацията на "Сле груп" е без никакви нарушения. "Съдебният състав приема, че не са налице твърдените от началника на РО НСК при РДНСК-Югоизточен район нарушения на чл. 66 и чл. 163 от ЗУТ. От събраните в хода на съдебното дирене доказателства безспорно се установява наличието на техническа възможност за свързване на поземления имот с изградените мрежи. Предвид това съдът намира, че жалбата се явява основателна и като такава следва да бъде уважена, а оспорената заповед на РДНСК като неправилна и незаконосъобразна следва да бъде отменена", се казва още в мотивите на съда. Освен че е загубил делото, шефът на строителния контрол е осъден да заплати 1100 лева за разноски по съдебното дело.

 


Скандалът с дюните край Несебър

гръмна в последните дни на 2012 г.

Оказа се, че несебърската фирма "Сле груп" започва строеж на ваканционно селище върху 29 декара, осеяни с дюни. Започна незабавно разследване, след като местни хора подадоха сигнал до прокуратурата. Оказа се, че апетитният парцел от 29 декара е продаден на 27.12.2012 година от земеделското министерство за сумата от 580 000 лева. Купувачът е тъстът на шефа на футболния съюз Боби Михайлов. На следващия ден той препродава златния имот на "Сле груп", собственост на Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов. В хода на разследването стана ясно, че спорният устройствен план в района е изготвен от шефа на катедра "Интериор и дизайн" в УАСАГ Калин Тихолов.

 

Междувременно заради скандала "Дюнигейт" бяха повдигнати тежки обвинения срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главния архитект Валентин Димов за престъпления по служба. Прокуратурата дори поиска двамата да бъдат отстранени от длъжност, но съдът реши, че няма основание за отстраняването им.

 


Развръзката на "Дюнигейт" предизвика бурни реакции. Най-много упреци отнесоха магистратите, но според юристи основната причина държавата да не може да защити дюните са текстовете в законите.
Междувременно веднага след решението на съда на обекта в местността Кокала започна работа. Там се появиха фургони, оборудвани с прожектор и камера за наблюдение, както и багери.

 


Засега не е ясно какво ще предприемат недоволните от становището на Темида еколози. Според мнозина възможно е те да се опитат да спрат строежа с жива верига. Темата бе яхната и от политиците. На конгреса на ГЕРБ Бойко Борисов иронично честити на еколозите за багерите в дюните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай