НСО освободи пистата за 4G

След 5 години бездействие най-накрая определиха дати и срокове

НСО освободи пистата за 4G | StandartNews.com

София. Националната служба за охрана ще освободи радиочестотната лента, която използва, в срок до края на 2014 г. за шестте най-големи града у нас. До август 2015 г. това ще се случи и в цялата страна. Това стана ясно, след като правителството одобри промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър.

Така до 31 август тази година Комисията за регулиране на съобщенията трябва да проведе процедура за предоставяне на освободената радиочестотна лента (2500-2690 MHz), за която най-вероятно ще се състезават родните телекоми. С парите, събрани от лицензите и таксите, които бъдещите ползватели на този ресурс ще платят на КРС, ще бъдат построени нови наземни станции за нуждите на НСО. Необходимите средства за това са 6,32 млн. лв.

България има задължението да освободи този конкретен радиочестотен спектър в качеството си на страна от ЕС още от 2008 г. Причината е, че евродиректива изисква всички членки на съюза да освободят тази радиочестотна лента, която да бъде използвана за LTE технологиите или, казано с други думи - широколентов интернет и 4G мобилни мрежи.

Поради факта, че точно НСО заема тази честота, България досега получи две отсрочки. Но нищо не беше сторено за това време и сега решенията се взимат под натиска на наказателна процедура на ЕС срещу България. "През януари е предприета наказателна процедура, имаме официално писмо, в което са оказани срокове и конкретни действия, едното от които вече направихме", коментира министърът на транспорта Данаил Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай