Ново в София! Какво се случва с тротинетките

Задължително с каска

Ново в София! Какво се случва с тротинетките | StandartNews.com

 

Столичният общински съвет реши да бъдат въведени ограничения на скоростта на електрическите тротинетки в София и регламент за паркирането им. Това стана след гласуване на промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

Водачите на електрическите тротинеткив София вече нямат право да развиват повече от 25 км/час. Движението с електрическа тротинетка трябва да става по изградената велосипедна инфраструктура, а при липсата на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Минималната възраст за водача, който иска да кара по велосипедни инфраструктури и пътища, по които разрешената скорост е до 50 км/ч, е 16 години. Водачите на 14 и 15-годишните водачи ще могат да карат само по велосипедните алеи.

Гражданите ще могат да бутат превозното си средство на собствен ход, като Столичният общински съвет ще задължи операторите да ограничат скоростта до 5 км/ч в зоните, където е забранено движението. Тези зони ще светят в червено.  Забранява се превозването на други лица, паркирането по широки пространства, като паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, спирка на градския транспорт.

Водачите под 18 г. трябва да са задължително с каска. За нарушителите са предвидени глоби. За гражданите нарушители санкцията е 50 лв., ако паркират неправилно или карат в забранени пространства.

В тъмните часове на денонощието и при намалена видимост водачът трябва да е с включени светлини и да има светлоотразителни елементи върху видимата част от облеклото си.

Компаниите софтуерно ще трябва да въведат софтуерни ограниченията. Тези, които не го направят ще бъдат глобени от 500 до 1000 лв. 

В паркове, градини и пешеходни площади ще бъдат обособени от общината в едномесечен срок места, на които да бъдат паркирани тротинетките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай