Новият арменски владика си вади БГ паспорт

Новият арменски владика си вади БГ паспорт  | StandartNews.com

Подновяването на висшия клир на Българската православна църква "зарази" и другите християнски вероизповедания. В събота българските арменци си избраха свой духовен водач. Това е 36-годишният архимандрит Исахак Похасян, роден в Ереван.
Дълго време арменците в България не бяха автономни в църковно отношение. Те принадлежаха към общата задгранична епархия на Арменската църква, която обхващаше Румъния и България, а седалището на епископа беше в Букурещ. След смъртта на предишният такъв - епископ Дераир Мардикян преди четири години, Негово светейшество Карекин II - католикосът (патриархът) на Арменската апостолическа православна църква реши да раздели епархията. И да обгрижва арменците в България бе изпратен архимандрит Абкар Овакимян. Според запознати, той обаче не можа да се адаптира, и получи ново назначение - този път в Канада.

Самият избор може да служи за пример на църковна демокрация. Всеки от тримата кандидати - Исахак Похосян, Закария Бахумян и Нарег Авагян бяха обиколили всички арменски църкви в България, а на самия епархийски събор, състоял се в 170-годишната арменска църква "Свети Саркис" във Варна всеки имаше по 15 минути време, за да представи вижданията си за своята дейност като архипастир.

Самият избор, извършен от 48-те делегати, стана съгласно устава на Арменската апостолическа православна църква в България с просто мнозинство - в случая с 26 гласа. Ако никой от кандидатите не го получеше, следващият път това трябваше да се проведе с трима нови кандидати. Но на най-важното е, че за пръв път българските арменци сами избраха своя църковен глава.

Архимандрит Исахак Похосян (със светско име Тигран Багумян) получава архимандритския си сан през 2010 година. Година по-късно започва служение в Духовната семинария "Кеврокян". От 2013 до 2014 г. учи в Ереванския университет "Хачатур Абовян". А преди това от 2007 до 2008 г. е учил гръцки в Атина, като междувременно е успял да напише няколко богословски труда.
Новият архиерей бе въведен официално в длъжност от главата на Арменската църква в Украйна - епископ Маргос Хованесян, а официални гости бяха кметът на града Иван Портних, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан,който поздрави своят арменски събрат с избора, шефът на варненските общинари Иван Луков, духовници от различни вероизповедания, и разбира се много любопитни жители на морската столица.

Ако някой обаче ще бърза да се оплаква на новия арменски поп, както гласи старата шега( в основата на която лежи истинска история от времената на турското робство) - ще трябва да почака. Архимандрит Похосян трябва първо да приключи делата си в Ереван и да уреди българското си гражданство, преди да поеме новата епархия. Дано до това време да бъде най-сетне завършена и арменската църква в София. Защото архимандрит Похосян няма на кого да се оплаква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай