Нови огнища на африканска чума у нас

Пробите са потвърдени от Националната референтна лаборатория в София.

Нови огнища на африканска чума у нас | StandartNews.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира четири нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС). Пробите са потвърдени от Националната референтна лаборатория в София.

Едно от тях е индустриална ферма в с. Брестак, общ. Вълчи дол, обл. Варна. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 свине.

Пробите са изследвани като пасивен надзор въз основа на огнището в "Тетрахиб" АД, с. Никола Козлево, обл. Шумен. При откриването на огнището стана ясно, че дейност на обекта е угояване на свине.

БАБХ проследява движението на животните от и към засегнатия животновъден обект за най-малко 35 дни, предхождащи датата на потвърждаване на заболяването на прасетата. Част от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в с. Брестак, което наложи да бъде забранено движението на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС.

Ново огнище е регистрирано в обект за отглеждане на източнобалкански свине в с. Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен. В обекта се отглеждат 125 прасета.

Друго огнище е констатирано във фамилна ферма тип "А" с. Гергини, общ. Габрово, обл. Габрово. Там се отглеждат 29 прасета.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай