Нова версия за трагедията на "Струма"

Говори секретарят на Областният съвет за сигурност в Перник инж. Васко Пиргов

Нова версия за трагедията на "Струма" | StandartNews.com

Облак от изпарен дизел вероятно е задушил или зашеметил пътниците в автобуса преди пожара на магистрала „Струма“. Това заяви секретарят на Областният съвет за сигурност в Перник инж. Васко Пиргов пред NOVA. Той е един първите отзовали се, заедно с полицаите и пожарникарите на мястото на катастрофата.

По думите му причината за тътенът, наподобяващ експлозия, след което възниква пожара и загиват 45 души, е срязаната гума. До резервната гума в предната част на превозното средство вероятно е имало туби с бензин. Искрите са го възпламенили, обясни експертът по ДВГ. 

„В 3:30 часа бях на около 100 метра от автобуса – убиец. Когато пристигнах, тук бяха служители от Областната дирекция на МВР – Перник и пожарникари с два автомобила. Около 3:40 часа дойде комисар Николов. По негови указания работеха униформените служители“, добавя той.

„Първото нещо, което ми направи впечатление, е липсата на спирачен път. Нямаше дори и един метър. Това навява на мисълта, че шофьорът не е натиснал спирачките“, коментира инж. Пиргов. 

„Шофьорът няма как да е заспал. Автобусът е произведен преди три години, което почти изключва вероятността за техническа неизправност. Може евентуално да са отказали спирачките“, добави той.

„Вчера чух версията за гръмнала бутилка със сгъстен въздух за спирачките. При това положение задните цилиндри на автобуса веднага блокират колелата и той не може да се движи. Това е направено с цел, когато няма въздух в системата, превозното средство да не се движи“, заяви експертът. 

„Този тътен, който се е чул от пазача на каменната кариера, е поради срязване на предната дясна гума. Качвайки се на бордюра, автобусът реже знака и металната табела изхвърчала на 45 метра напред“, добави той.

„Удряйки в мантинела, гърми гумата, набодена на кола и джантата на предното дясно колело започва да се движи по коловете. Първите колчета са обърнати затова наляво. Може би шофьорът се е опитал да овладее автобуса, но няма пак спирачен път на платното. Автобусът поднася и следващите колчета са обърнати в другата посока“, уточни Пиргов. 

„След около 150 метра автобусът се врязва в другата разделителната мантинела с убита скорост и спира по средата. Бил е добре зареден с гориво. Резервоарът се намира малко след предните гуми. Предполагам, че е пробит. Горивото изтича. Дизелът е трудно запалима течност, но от тези искри, които са се появили от триенето на метал в метал има нагряване, в следствие на което се получават пари“, добавя той.

„Създава се облак от изпарението на дизела. Предполагам, че това нещо, влизайки в купето, е задушило или зашеметило пътниците. Автобусът се пали отпред. Някои казват, че са видели туби. Това лесно може да се провери. В Турция инфлацията е голяма и там горивото е по-евтино. Може да е имало туби с бензин отпред, където е резервната гума. Бензинът се пали много лесно. От една искра се възпламенява“, обясни експертът. 

„Горенето на автобуса е продължило не повече от пет минути. Имали са толкова време да реагират. Тези, които са били на последната седалка, са счупили задното дясно стъкло и оттам са скочили“, добави той.

„По този участък, където се е запалил автобусът, са ставали доста катастрофи. Надолу има два големи кръста. Денивелацията на пътя е доста голяма. Трябва тук да има ограничение за 90 км/час и дори 60 до разклона за Старо село“, каза още инж. Пиргов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай