Нова драма под върха заради който Каролев е в кома

Жена пострада, БЧК излезе с предупреждение към туристите

Нова драма под върха заради който Каролев е в кома | StandartNews.com

Коварният пирински връх "Тодорка" отново показа колко е опасен и как не бива да се подценява. Поредна спасителна акция се е състояла под него.

Жена е получила травма на крака, като 4 спасители са ѝ помогнали да слезе. Операцията е приключила до 19.00 часа, информират от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

Преди седмица от БЧК предупредиха, че зачестяват тежките инциденти в планините.

Основните причини за инцидентите са подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности, липса на планинарска култура, както и неподходяща екипировка.

105 са спасителните акции на Планинската спасителна служба от началото на годината, като само за последните три месеца те са били 62. През последните три години акциите са били средно по 130 на година.

В неделя турист загина в района на Боянския водопад във Витоша, след като падна от 20 метра височина. Други хора са му оказвали първо помощ, но той е издъхнал от травмите си. Инцидентът на непроходимото за автомобили място повдигна въпроса за липсата на хеликоптери за спасителни акции в такива райони, предаде агенция „Монитор”.

На 9 май икономистът Владимир Каролев претърпя тежък инцидент на същия връх "Тодорка". След 12 часа издирване и спасителна операция на ППС той бе открит. По спешност бе откаран в "Пирогов", където за живота му лекарите там се борят от месеци. Каролев посрещна и 60-тия си юбилей в реанимацията на "Пирогов" на апаратна вентилация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай