Нов проблем с наркотиците. Омбудсманът с предложение.

Лекарства влияят на резултатите от тестове

Нов проблем с наркотиците. Омбудсманът с предложение. | StandartNews.com

За изготвяне на списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за наркотични вещества настоя омбудсманът Диана Ковачева. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник. Писмото на Ковачева е изпратено до министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Предложението на омбудсманът е да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест за наркотични вещества и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва.

Според Диана Ковачева различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт. Сред тези медикаменти са и често използвани без рецепта лекарства – например, нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

„В тази връзка намирам, че са непропорционални значителните негативни последици за гражданите от един фалшиво положителен тест, на фона на безобидни, според тях, лекарства, за които не са наясно с възможността да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на практика с оглед последиците се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана“, пише омбудсманът.

Ковачева допълни, че употребата на алкохол и наркотици е една от основните причини да продължава войната по пътищата. Според нея гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да доведе до положителен тест за наркотици. 

Тя подчерта, че препоръката ѝ в никакъв случай не цели оневиняване и сваляне на отговорност от извършителите, а навременно предотвратяване на възможни престъпления вследствие несъзнателната употреба на лекарства, позитивиращи контролните тестове и да ограничи случаите на съзнателно приемане на психоактивни вещества, към което следва да са насочени усилията на компетентните органи. 

В края на юли Народното събрание прие на второ четене промените в Наказателния кодекс (НК), съгласно които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта на водача е над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия го в момента на нарушението, следва да се заплати неговата равностойност.

В интервю за БТА преди няколко дни проф. Добрин Свинаров, началник на Централната клинична лаборатория с лаборатория по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология към Александровска болница, коментира, че тестовете за наркотици реагират на класове лекарства, а не на индивидуално приети медикаменти. Той обясни, че под „класове“ се разбира бензодиазепини, лекарства, прилагани в анестезиологията, в психиатрията, сънотворни, барбитурати, голяма група опиати или техни химични аналози. Например, лекарства, съдържащи кодеин, които се използват и срещу главоболие, дават отражение върху резултата от теста за опиати. Транквиланти, сънотворни и невролептици също могат да позитивират полевите тестове. Лекарствата, използвани срещу тежката, системна болка или при много остра болка, са опиати, които също ще покажат положителен резултат при тестване за наркотици. В листовките на лекарствата трябва да е посочено каква концентрация от тях може да даде положителен резултат на тест за наркотици, каза още проф. Свинаров, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай