Норвежки класик с трилогия у нас

Норвежки класик с трилогия у нас | StandartNews.com

Ако днес трябва да се направи селекция от петима скандинавски класици, името на Трюгве Гюлбрансен (1894-1962) определено ще е сред тях наред с Ибсен, Андерсен, Стриндберг и Хамсун. Но за разлика от тях книгите му не са така мрачни, а вдъхновяващи и подтикват читателя да се замисли върху собственото си съществуване.

В средата на ХХ в. Гюлбрансен е четвъртият най-продаван автор в света благодарение на трилогията си "Бьорндал". Тя съдържа романите "Отвъд пеят горите", "Полъх от Планината на мъртвите" и "Път заобиколен няма", които още тогава са преведени на повече от 30 езика и продадени в 12 млн. екземпляра. Включена е в специална селекция на Белия дом за най-доброто от литературата на ХХ век, а сега излиза и на български с клеймото на "Персей".
Сюжетът е фокусиран върху живота на заможно семейство. В едно трудно време, когато новото прониква бавно в стария консервативен свят, благодарение на интелекта и предприемчивостта си Бьорндал, потомци на кралски род, натрупват земи и богатства. Но борбите за трона преди векове са ги накарали да се оттеглят на недостъпни места, далеч от светската суматоха.

Това не е ясно на жителите на равнината - ограничени и мнителни селяни, и те създават легенди за Бьорндал, че са езичници, магьосници и убийци. Но когато един побеснял мечок започва да напада селата и да убива хора и животни, селяните отиват да молят за помощ имението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай