НОИ с важно предупреждение. Засяга всички

Свързано е с услугите на осигурителния институт

НОИ с важно предупреждение. Засяга всички | StandartNews.com

Важно предупреждение отправи Националния осигурителен институт. От 18 до 22 април 2024 г. включително, поради извършване на планова техническа профилактика на основни системи на НОИ временно няма да функционират специализираните портали на институцията, чрез които от задължените лица - осигурители, органи на медицинската експертиза и лечебни заведения, се извършва:

• регистрация на потребители с КЕП за подаване на данни;

• подаване на данни към НОИ и тест на данни с КЕП, както чрез уеб-приложения достъпни в сайта на НОИ, така и чрез уеб-услуги, интегрирани с информационните системи на потребителите;

• оперативни справки от регистрирани потребители с КЕП;

• достъп до издадени документи (чрез изпратен линк) с КЕП.

Всички те са свързани с дейността на НОИ по изплащането на парични обезщетения за болест и майчинство, подаването на данни за издадените болнични листове от органите на медицинската експертиза (необходимо е след възстановяване на услугите да се подадат към ЕРБЛРО) и подаването на данни от издадени еПротоколи за извършени услуги по профилактика и рехабилитация.

Електронната услуга „Въвеждане/промяна на координати за получаване на съобщения от НОИ за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО“ също няма да е достъпна през този период.

Не се планира прекъсване на достъпа до справочните услуги и онлайн заявяването на административни услуги, но са възможни смущения при тяхното използване. Осигурителните плащания ще се извършват в законоустановените срокове и съобразно с обявения от НОИ календар за месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай