Четвъртък,

Нинова с голяма закана. Кого нападна

От: Редактор -
4184
Нинова с голяма закана. Кого нападна
A
A
A

Има огромни количества олио в България. Имаме ресурс за производството на олио за 4 години и половина години напред. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг, цитирана от Дарик.

В резултат на събитията в последните дни се създаде паника и хората отидоха да се презапасяват с олио. Тя призова да не се прави това, защото повишеното търсене води до по-висока цена. Нинова увери, че олиото няма да свърши у нас.

Вторият открит въпрос, обаче, е спекулата и мерките, които държавата може да предприеме. Нинова обясни, че производствената цена на олиото е около 2 лева, по данни на производители. "В някои магазина обаче стига до 5-6 лева. Освен паниката, има и друг причина. Вчера Комисията за защита на потребителите направи проверки в 200 цеха. Установихме, че в България има около 100 различни артикула на олио", посочи тя.

"В един магазин олиото е доставено за 2,97 лева (произведено за 2 лева), а се продава на рафтовете за 5,99 лв. Разликата е 3 лева и две стотинки. Тоест 100% над доставната цена, а не на производител, 100% и малко отгоре слага търговецът", даде пример тя. И продължи: "Доставна цена с ДДС - 3,21 лв. Продава се за 6,49 - отново над 3 лева надценка", даде друг пример тя.

"Резултатът показва - има суровина, има много произведено олио. Къде е разликата? Търговецът товари цената. И с паниката и свръхтърсенето се дадоха поводи за още спекулации", каза Нинова.

Тя се обърна към спекулиращите и обяви, че цялата държавната мощ ще бъде изправена срещу тях. Първо ще се изчака становището и на КЗК какви са санкциите. В Комисията за защита на потребителите може да се налагат глоби.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички