НИМ отбелязва 140 години от създаването на военния флот

Българският военен флот е създаден на 12 август 1879 г. в град Русе

НИМ отбелязва 140 години от създаването на военния флот | StandartNews.com

Част от историята на родния ни флот са изложените военноморска адмиралска униформа и пелерина на цар Борис III. Те са притежание единствено на Националния исторически музей и са дарение от неговата дъщеря княгиня Мария-Луиза, предаде БГНЕС. Временната изложба може да бъде разгледана до октомври.

В изложбата освен снимки и документи, могат да се видят оръжия на български морски офицери – пистолет „Маузер HSc“, използван през Втората световна война, и сабя, изработена по образец от 1902 г. Интересен акцент е изключително рядък възпоменателен медал, отсечен през 1917 г. На лицевата страна на медала е ликът на цар Фердинанд I, а на обратната страна има изображение на подводницата и паметен текст. В експозицията може да бъде видяна и снимка на един от най-известните ни морски офицери, капитан втори ранг Димитър Добрев, командир на отряда торпедоносци при атаката срещу турския крайцер „Хамидие“ през 1912 г.

Българският военен флот е създаден на 12 август 1879 г. в град Русе. През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна. Първите български морски офицери се подготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция. По време на Балканската война 1912-1913 г. и на Първата световна война флотът активно участва в бойните действия. Тогава се създават подводните сили и морската авиация, започват операции по миночистачна дейност и противолодъчна защита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай