Николов: Пловдив ще се преобрази като културна евростолица

Николов: Пловдив ще се преобрази като културна евростолица | StandartNews.com

Арх. Илко Николов, председател на Общинския съвет в Пловдив

- Архитект Николов, готов ли е Пловдив с визията си за Европейска столица на културата през 2019 година?

- Градът е готов с концепцията за визията, точно тя спечели номинацията за Европейска столица на културата през 2019 г. Спечелихме с много конкретна и ясна програма за тази визия, включваща и културните програми, и социалните аспекти, и урбанистичните елементи от градската среда. Оттук нататък предизвикателството е тези визия и програма да се детайлизират и да се разработят. Значителна част от проектите ще се реализират в един следващ мандат. Но хубавото на европейските правила е фактът, че се дава рамка, надхвърляща един мандат, и всеки следващ, независимо от партията и политиката, която защитава, трябва да я следва.

- Кои елементи от градската среда впечатлиха журито за конкурса?

- Това са емблематични сгради като кино "Космос", Братската могила, Домът на новороденото, бившият ресторант "Кишинев", които са обособени като самостоятелен проект. В концепцията ни има и цели територии, които са отделни проекти като например квартала с тютюневите складове - "Тютюневия град". Друга територия е остров Адата, проектът за него е наречен "Адата - държава без граници". Ще се работи за социализиране и облагородяване на тази територия и вкарването й в съвсем практически функции на пешеходна зона, зона за спорт, за релакс, кафенета. Предизвикателството е те да бъдат изградени по начин, който позволява заливането им, но след това бързото им почистване, за да могат да се използват отново.

- До 2019 година ще бъде ли готов и новият Централен площад на Пловдив?

- Той е другото голямо предизвикателство, което общината постави на дневен ред. Бе организиран международен конкурс, в който участваха 125 проекта, като бе избран този на португалския колектив FORA. Те спечелиха с концепцията си за тотално разкриване и експониране на подземната археология на площада, който ще бъде на две нива. Долното ще се превърне в подземен археологически музей, а горното е вече дизайнерската част, която също е много интересна. Предстои да се изготви технически проект, за което са нужни няколко месеца заедно с обявяването на обществените поръчки и през есента на 2015-а вероятно ще има готовност да се започне с изпълнението. В същото време се работи и по сградата на бившия Партиен дом, където се внедряват модерни технологии за пестене на енергия и елементи на зелена сграда. Фасадата освен че ще е модерна и красива, ще е двойна с въздух между старата и новата фасада.

- Държавата ще помага ли за реализирането на проектите?

- Държавата задължително ще участва преобладаващо във финансирането на проектите от концепцията за Евростолица на културата през 2019-а. Има обаче един друг момент за Пловдив - при всяка смяна на правителството се повтаря една и съща история. В определени години сме в благоприятна позиция, а след това сме като наказани. Причината е, че държавата не се научи да прилага най-важния европейски принцип "Европа на регионите". Надяваме се едно ново правителство да се отнесе по-толерантно към града ни. От новото правителство ще чакаме и прехвърлянето на собствеността на терен от 600 декара от Министерството на отбраната на общината за изграждане на вторичен градски център. Проектът и бизнес планът са готови, а планирането инвестиции са в 1,2 млрд. лева. От тях 200 милиона са по европейски програми, а 1 милиард по публично частно партньорство, като тези инвестиции са вече заявени от инвеститорите, сред които има бизнесмени от Европа и Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай