Не ни превръщайте в продавачи на здраве

Не ни превръщайте в продавачи на здраве | StandartNews.com

Лимитите, които ни налагат, са абсурдни

Камъкът си тежи на мястото, смята д-р Нина Янчева

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.

- Д-р Янчева, защо избрахте да учите медицина?

- Защото исках да работя нещо, което да бъде както интелектуално предизвикателство за мен, така и да бъда полезна за хората. И тогава, и сега смятам, че да си лекар е призвание и голяма отговорност.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?

- Инфекциозните и паразитни болести са обширна и много интересна патология. Конкретно ХИВ инфекцията, с която се занимавам, представлява една от най-бързо развиващите се области в медицината.

Изисква непрекъснато обучение

обновяване на познанията и работа с пациенти, които страдат не само от заболяването си, но и от стигмата, свързана с него.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?

- Вярвам, че лекарят трябва да подхожда към всеки пациент така, както би подходил към най-близките си хора.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Да съм максимално добре подготвена теоретично, да лекувам добре и, разбира се, да съм добър човек, въпреки негативизма, с който се сблъсквам ежедневно.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Смятам, че не функционира оптимално. Системата на клиничните пътеки е абсолютно неприложима за някои специалности, в това число и инфекциозните болести. Инфекциозните епидемии невинаги са предвидими, още по-малко планируеми, така че лимитите, които се налагат от здравната каса, са абсурдни.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- Поддръжник съм на поговорката, че "Камъкът си тежи на мястото". Бих искала да остана и да работя тук, но да имам възможност да лекувам така, както изискват добрите европейски и световни практики в моята област.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- Заплащането, разбира се, е основният мотив, който кара повечето новозавършили медици, както и специалисти, да търсят реализация в чужбина.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Разпределението на финансите за различните специалности не е оптимално.

Остават недофинансирани области с изключителна социална значимост

- инфекциозни болести, психиатрия, онкология и т.н.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- Да не превръщат лекарите в "продавачи на здраве", които да са принудени да лекуват не така, както изисква добрата медицинска практика, а така, че да се вместят в "процедурите" и "дните" на клиничната пътека.

- А на пациентите?

- Лечебният процес, за да бъде ефективен, трябва да е двупосочен. Доверието от страна на пациента е много важен фактор за ефекта от лечението.

Д-р Нина Янчева-Петрова е на 39 г. Завършва медицина с отличие в МУ-София през 1998 г. Има две специалности - "Медицинска паразитология" и "Инфекциозни болести". До 2000 г. е изследовател в Института по експериментална морфология и антропология на БАН. От 2000 до 2005 г.- асистент по паразитология, от 2005 до 2008 г. - старши асистент, а от май 2008 г. - главен асистент в Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ - София. Д-р Янчева е ординатор в Отделението за лечение на придобита имунна недостатъчност на СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" в София. Има 28 публикации (2 от тях в списание с импакт фактор над 2) в списания и участие в 4 учебника. Участвала е в 19 научни форума, както и в 3 научни проекта, един от които - "Очна патология при системни инфекциозни заболявания", печели първа награда на МУ-София за 2005/2006 г. На 20.07.2015 г. защитава дисертационен труд на тема "Усложнения на антиретровирусната терапия при ХИВ - позитивни пациенти" с научен ръководител проф. Татяна Червенякова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай