Не бъркайте витамините с лекарства

Не бъркайте витамините с лекарства | StandartNews.com

Витамините са неизменна част от менюто ни през зимата. Чрез тях си набавяме нужните вещества, които да поддържат организма ни здрав и устойчив на грипа. Набавяме си ги чрез консумация на много плодове, зеленчуци, различни растителни храни, както и различни медикаменти.

Много експерти ни съветват да увеличим приема на витамини през студентите месеци, за да не се разболяваме. През този сезон обаче няма толкова голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Дневната норма витамин С се съдържа и в 1,5 кг моркови, но едва ли можем всеки ден да ядем такова голямо количество. Тогава прибягваме към медикаментите. Лекарите обаче съветват да не се отнасяме с витамините от аптеката като с лекарствата. Те не лекуват, а помагат на организма да работи правилно, пише zdrave.bg.

Съчетанието на витаминни комплекси и витаминозните продукти с обичайната храна е изключително важно. Предозиране на повечето витамини е почти невъзможно, защото организмът ги извежда по естествен път. Има и някои последствия от предозирането на витамини А и D, многократно превишаващи нормата. В тази връзка е важно да познаваме различните видове витамини.

Eто списък на най-разпространените витамини, от които трябва да знаем:

Витамин А – в продуктите от животински произход (рибено масло, черен дроб, млечни продукти и т.н.). Много от продуктите съдържат и бета-каротин – про-витамин А, който се превръща в организма във витамин А. Той влияе положително на зрението, лигавиците, кожата, растежа, имунната защита.

Витамин С – в плодовете и зеленчуците (плодовете на шипката и дребните горски плодове, зелето, цитрусовите, ябълките, сладкия пипер), черния дроб и бъбреците на едрия рогат добитък. Влияе благотворно на усвояването на фосфора от храната, на формирането на зъбите и костите.

Витамин D - постъпва в организма в малко количество от хранителните продукти (тон, треска, мляко, жълтъка на яйцата), а витамин D3 се образува в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Витаминът способства за зарастване на раните и за предпазване на клетките на организма от окисление.

Витамин Е – в растителните масла, граха, фасула. Влияе на формирането на здрави кости, поддържа здравето и растежа на здравите клетки и на нервната и мускулната система на организма.

Витамин В1 – синтезира се от зелените растения и микроорганизми, съдържа се в маята, свинското месо, картофите. Влияе на растежа, функциите на нервите и мускулите и на производството на енергия.

Витамин В2 – в черния дроб, бъбреците, яйцата, изварата, кашкавала, месото, маята. Влияе на преработването на енергията и растежа на тъканите.

Витамин В6 – в черния дроб, сърцето и бъбреците на животните, бананите. Влияе на функционирането на различните ферменти и способства за усвояването на мазнините и въглехидратите.

Витамин В12 – в продуктите от животински характер. Влияе на образуването на червените кръвни телца и поддържането на нормалното функциониране на клетките.

Пантотенова киселина (витамин В5) – в белите гъби, черния дроб, граха. Влияе на преработването на мазнините и въглехидратите и е особено полезен за кожата.

Фолиева киселина – в пресните зеленчуци (марули, бобови, домати, спанак), черния дроб, бъбреците, яйцата. Влияе на растежа на съединителните тъкани, на кожата, костите, зъбите, защитава клетките от окисление

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай