НДК светва в зелено за деня на Свети Патрик

Ирландски министър е на посещение у нас днес и утре

НДК светва в зелено за деня на Свети Патрик | StandartNews.com

В чест на Деня на Св. Патрик тази вечер Националният дворец на културата (НДК) и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъдат осветени в зелено. Така те ще се включат в глобална инициатива на Ирландия Global Greening, която свързва над 250 сгради и забележителности в големите градове по света, като Колизеума в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарския водопад, Операта в Сидни, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Музеят на цикладското изкуство в Атина, както и много други.

НДК ще бъде осветена в зелено във вечерта на празника, 17 март, неделя. Фасадата на Националната библиотека пък ще бъде осветена във вечерите на 17 и 18 март, неделя и понеделник. Сградата, в която се намира Посолство на Ирландия, Платинум бизнес център (ул. „Бачо Киро“ 26-30), също ще бъде осветена в зелено във вечерта на 18 март, понеделник.

Ирландците честват днес Деня на Свети Патрик. Светецът е приет за покровител на страната и на всички ирландци по света. По традиция на този ден ирландците се обличат в зелено. Смята се, че Свети Патрик, който покръстил ирландците през 5-и век, им обяснявал Троицата чрез детелината и оттогава тя е символ на страната.

Специален гост у нас за празника ще бъде министър Шон Кани . Той ще присъства на озаряването в зелено на НДК в неделя, малко след 19:00 ч. По време на престоя си в България на 17 и 18 март министърът ще проведе срещи и с български политици, както и с членове на ирландската общност в България.

Посланикът на Ирландия Майкъл Форбс каза: „Денят на Св. Патрик е възможност заедно да почетем не само богатите ирландски традиции, но и връзката с приятелите ни по света, нашата обща история и цели. Затова тазгодишните тържества са посветени на силната ирландска връзка с ЕС, като ирландски министри ще посетят всички 27 европейски столици.“

Той добави: „Радвам се да приветствам ирландския министър на общинското развитие, природните ресурси и развитието на цифровите технологии Шон Кани, който идва в България специално за Деня на Св. Патрик. Неговото присъствия е част от стратегията ни да насърчим директния контакт между нашите две държави. Въпреки че Ирландия и България са разположени в различни краища на ЕС, ние сме много близки от гледна точка на нашата история и непоколебимия ни човешки дух.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай