Назрява смяна на върха в Кремъл

Назрява смяна на върха в Кремъл | StandartNews.com

Очевидно е, че убийството на опозиционния лидер Борис Немцов преследва далечна и голяма цел. Трудно е да се докаже дали целта е да се дестабилизира Русия като цяло, отношенията й със Запада или политическата върхушка в страната, включително управлението на самия президент Путин. Извършеният терористичен акт е дело на професионалисти и ще бъде трудно да бъде разкрит.

Съмненията на руската опозиция и Запада, че Кремъл стои зад покушението, са труднодоказуеми. Възможно е убийството да е инсценирано по начин, който да обвинява централната власт.

Поредицата от убийства на видни опозиционери в Русия се налага като традиционна практика в продължение на десетилетия. Не са много страните в света, които се отличават с такава мрачна характеристика. Това е псевдодемократична, авторитарна по своята същност страна, което създава условия за решаване на политически проблеми чрез насилие и убийства.

Едва ли разстрелът на Немцов ще даде достатъчно силни аргументи на Запада за увеличаване на санкциите и затягане на изолацията на Москва. Западът не успя да постави на колене дори Куба в продължение на десетилетия и едва ли ще успее да пречупи огромна страна като Русия с икономически средства. Вероятно това се съзнава от политическия елит на Запада.
Европа и САЩ реагираха твърде остро на покушението, като вероятно очакват вътрешни политически сътресения в страната, които да доведат до появата на приемлива демократична алтернатива. Русия обаче не е Украйна. Руската демокрация е много далеч от представата ни за западна демокрация. Става въпрос за огромна територия, за трудно разбираемо за Запада общество и логика на неговото развитие. Така ще бъде и в обозримото бъдеще. Русия ще се променя много бавно и дълго време ще си остава типична антизападна държава и общество. Държава с огромни пространства в Европа и Азия. Много рядко в новата и най-новата история на света са създавани толкова силни, дълбоки и прикрити спецслужби както в Русия. Те са в състояние да контролират важни процеси както в страната, така и в света. Тоталитарното им минало отеква контролирано и твърде бавно.

Не очаквам станалата трагедия да даде възможност на прозападните сили, които са малцинство сред руснаците, да променят политическата система. Ако има някаква промяна, тя ще е може би в посока към оттеглянето на Путин от властта. Доводи за това ще се намерят в еднообразния и вече почти шаблонен начин, по който се държи властта в Кремъл. Вероятно предстои премерена смяна на лицето, но не и толкова лесно - на системата. Хората зад кулисите ще останат дълго.

Ако някой има мощта да дирижира подобни сценарии, то това е Русия. Едва ли тя ще се остави ситуацията в нея да бъде инсценирана отвън. Показателни за това са събитията в Украйна и съдбата на Крим. Да дестабилизира Русия може само този, който я познава. А за да познаваш Русия, трябва да си се родил в нея, да мислиш и да съществуваш като руснак. Никой отвън, без да познава вътрешната й действителност, не може да дестабилизира Русия. Нейното развитие следва собствена вътрешна логика и трудно се влияе от конюнктурни външни импулси. Поради това смятам, че събитията от последните дни и месеци са резултат от вътрешно разместване на пластове и неизбежните след това трусове. Най-вероятно е назряло времето Путин да се оттегли, поради което се търсят ходове нацията да бъде успокоена с друго лице. Лице, подобно на плавните преходи в стил Горбачов и Елцин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай