Най-тежко е по математика

Най-тежко е по математика | StandartNews.com

Беше ме страх да ми взимат кръв, признава бадминтонистът

По-често трябва да има "Спортни чудеса", казва Владимир Шишков

Старозагорецът Владимир Шишков съчетава успешно бадминтона и учението в елитна езикова гимназия. От 13-годишен печели балкански и републикански титли. На 17 г. става шампион на България и при мъжете. Именно между уроците и тренировките Шишков намери време да отговори на въпросите на "Стандарт". За него както и за още млади таланти можете да гласувате на сайта www.bgchudesa.com. Вашият вот може да отиде за до 10 спортисти в двете възрастови групи. Можете да го правите всеки ден по веднъж. Единственото условие е да въведете валидна електронна поща, на която ще получите имейл, за да потвърдите избора си.

- Как или кой ви запали по бадминтона?

- Започнах да тренирам на 5 години. Виновникът за това е брат ми. Той тръгна от по-рано и родителите ми искаха да бъдем на едно място с него, за да се чувстват сигурни за мен като по-малък.

- Кой е най-трудният аспект от играта и специално във вашата игра къде търсите най-много подобрение?

- Бързината. Тя е моят най-голям проблем, върху който работя усилено и се опитвам да го подобря с всяка изминала тренировка.

- Кой е най-големият успех, който сте постигнали в кариерата ви?

- Определено най-хубавото ми и запомнящо изживяване е Олимпиадата в Китай за юноши 2014 год., където завърших на 9-о място. Също петата позиция на европейското в Турция 2014 до 17 години е значим успех. Шампион за мъже на България за 2014 година и 5 пъти балкански шампион за юноши на единично и доста републикански титли на единично, двойки юноши, и смесени двойки.

- Доста хора гледат на бадминтона малко несериозно. Срещали ли сте такива коментари и с какво ги оборвате?

- Бадминтонът не е популярен спорт в България. Това е основната причина за това пренебрежение. Който не е пробвал бадминтона, не е разбрал, че това е

един от най-динамичните спортове в света

- Кой е вашият идол и защо?

- Имам двама. Възхищавам се на Лин Дан и Рафа Надал. Китаецът е 5 пъти световен шампион за мъже по бадминтон и 2 пъти олимпийски. Най-добрият и успешен играч за всички времена. Относно Рафа Надал харесвам това, че той никога не се отказва, колкото и трудно да е. Това и се опитвам да правя в моята игра.

- Кой е най-трудният момент в кариерата ви до момента?

- Загубата на 1/4 финал на европейското в Турция под 17 години. Водех 20:16 в третия гейм и имах 4 последователни мачбола и така щях да спечеля медал на европейско, което е фантастично. За жалост не успях да се възползвам и загубих. Много тежко преживяване беше. Трудно излязох от тази криза и поканата за игра в швейцарски клуб от Стилиян Макарски ми помогна да изляза от тежкия момент. Дни след загубата той ми звънна и ми предложи договор в този отбор, за когото играя вече втора година.

- Какви са вашите мечти в спорта, а и извън него?

- Искам да продължавам да се развивам. Успехите ще дойдат с усилията, вложени на тренировките. Също искам

да продължа обучението си в Глазгоу

Трудна година ми предстои, с много изпити и важни неща, с които трябва да се справя.

- Къде се виждате след 10-15 години?

- Не съм се замислял след толкова години какво бих правил, но може би в Америка или в Западна Европа, мениджър на клуб, или спортен обект -зала, басейн, стадион. Трудно е да се каже, но идеята, която искам да направя за в бъдеще, е такава. Искам това да ми бъде професията и тя да е близка до спорта.

- Имате ли любима ракета?

- Не, нямам любима ракета. Ежегодно излизат нови и хубави, които аз сменям доста често. Сега играя с "Йонекс" и впрочем винаги съм играл с тази марка.

- Разкажете за училище. Кой клас сте? Къде? Кой е най-трудният предмет?

- 12. клас съм в Езиковата гимназия в Стара Загора. Математиката ми е труден предмет, Езиците обаче ми вървят и са ми приятни.

- Играете ли бадминтон в училище и има ли някой, който да ви се опълчи?

- Не, не играя бадминтон в училище. Няма условия за това. Предпочитам нещо различно от бадминтона.

- Какво?

- Волейбол и тенис на маса играя най-често.

- Какви са вашите хобита?

- Обичам да пътувам из света. Да се сблъсквам с различни хора и техните култури. Иначе като всеки тийнейджър излизам с приятели, гледам филми.

- Имате брат, който също тренира бадминтон. Кой от вас печели, като се изправяте един срещу друг?

- Той отдавна спря с бадминтона.

Брат ми се отдаде на медицината

и в момента работи в Германия. Иначе, когато сме се изправяли един срещу друг, винаги съм побеждавал.

- Във вашето семейство медицината е на пиадестал. Вие обмисляли ли сте да се занимавате с това?

- Не. Никога не съм харесвал медицината, не ми е приятно изобщо. Дори като малък ме беше страх да ми взимат кръв за изследвания.

- Какво обичате да слушате като музика най-често и ползвате ли нещо определено за надъхване преди мачове?

- Слушам всякаква музика. Нямам определен жанр, който слушам. Преди мачове обичам нещо мотивиращо да слушам, за да мога да се концентрирам за мача и надъхам.

- Смятате ли, че кампанията на "Стандарт" - "Спортните чудеса", може да постигне целта си, а именно да запали малките деца по спорта и да ги вдигне от компютрите? Трябва ли по-често да се правят подобни инициативи?

- Именно такива кампании ще направят спорта ни по-популярен. Колкото по-често, толкова по-добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай