Наши учени правят керамики от индустриални отпадъци

Наши учени правят керамики от индустриални отпадъци | StandartNews.com

София. Учени от Института по физико-химия (ИФХ) "Акад. Ростислав Каишев" на БАН са открили ползата от индустриалните отпадъци, като ги превръщат в различни облицовъчни керамики и стъклокерамики.

Отпадните продукти, които използват, са пепели от ТЕЦ-ове, отпадъци от обогатителните индустрии, както и от инсталации за изгаряне на боклук. Благодарение на подобни разработки би могъл да се решава проблемът с натрупване на отпадъчни неорганични материали от индустрията. До подобни открития научният екип на ИФХ достига благодарение на висока експертност и налично модерно специализирано оборудване от последно поколение. Институтът работи и по други иновативни тематики и се гордее с интензивното си сътрудничество с български и чуждестранни университети, научни центрове и фирми, както и с успешно изпълнени проекти по Рамковата програма на ЕС. Домакин е и на престижни международни конференции като тазгодишната "Конференция на Европейското дружество за повърхности и колоиди", привлякла множество учени от цял свят.

За 55-годишната си история институтът има зад гърба си повече от 3200 научни публикации в световни издания и над 100 авторски свидетелства и патенти и регистрира годишно над 1500 цитирания в световната научна литература. В момента ИФХ изпълнява успешно проект по ОП "Развитие на човешките ресурси" (BG 051PO001-3.3.06-0038), чиято цел е да привлече млади учени и да подкрепи докторанти и специализанти в тяхното развитие, и проект по ОП "Конкурентност на българската икономика" (BG 161 POOO3-1.2.04-0003-COOO1), който ще позволи допълнително модернизиране на научно-изследователската инфраструктура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай