Наши познавачи обвиниха Путин за сблъсъка с дрон над Черно море

Руски изтребители Су-27 се сблъскаха с американски дрон MQ-9

Наши познавачи обвиниха Путин за сблъсъка с дрон над Черно море | StandartNews.com

Сериозно напрежение възникна между Москва и Вашингтон, след като руски изтребители Су-27 се сблъскаха с американски дрон MQ-9 над Черно море.

„Случаят е в международното въздушно пространство, където няма ограничение върху полетите на различни летателни апарати. Не е нарушение, ако дронът е с изключен транспондер“, обясни пред бТВ Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

„Не са нарушение и полетите на руски бомбардировачи, но когато те влязат в международно въздушно пространство, НАТО задейства системата си за противовъздушна отбрана и вдига дежурните двойки изтребители, за да видят какво става. Във въздуха не чакаш обектът да влезе в твоето въздушно пространство“, добави той.

Според него сваленият дрон не е инцидент, а е било преднамерен акт. „Най-вероятно е имало санкцията на Кремъл и Путин“, подчерта Тодор Тагарев.

Бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов, че казусът би имал развитие, ако Русия започне да търси останките от дрона.

„Нито България, нито Румъния разполагат със средства, които да установят къде е той и да го извадят. Според конвенция от Монтрьо Турция е затворила проливите и американски кораби не могат да влязат“, обясни той.

Божилов изрази съмнения да се стигне до сериозни действия. „Изключвам вариант, в който НАТО или САЩ да влязат в директни действия с Русия“, каза още бившият зам.-министър.

„Българските самолети имат задачите да опазват българското въздушно пространство. Готовност се поддържа. Ние сме в зона на отговорност на НАТО. И другите страни около нас Гърция, Турция и Румъния имат ангажимент към отбраната на общата територия на НАТО“, подчерта Божилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай